Asayiş
  • 26.5.2022 10:00

5 askerimizin şehit olduğu saldırının detayları belli oldu!

Pençe-Kilit operasyon bölgesinde 5 askerimizin şehit olduğu hain saldırının detayları gün yüzüne çıktı. Yoğun toz fırtınası ve ardından başlayan yağmur sonrası harekete geçen PKK'lı teröristler, İHA ve SİHA'ların havada olmamasından yararlandı. Omuzdan ateşlemeli güdümlü füze ile saldırdıkları belirlendi.

Hakkâri Çukurca'nın karşısındaki Metina, Zap, Avaşin-Basyan'da 17 Nisan'da başlatılan Pençe Kilit hava destekli kara harekâtı kesintisiz sürüyor.

Beş askerin şehit edildiği bölgede yoğun helikopter trafiği yaşandığı bildirilirken, saldırı sonrasında sivil arazi aracıyla bölgeden kaçmaya çalışan 4 terörist hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.

Omuzdan ateşlemeli füze ile saldırdılar
Sözcü'de yer alan habere göre; dün Avaşin'in Kurojahro bölgesinde bir yer altı tünelinde kıstırılan teröristlerin etkisiz hale getirildiği sırada bu tünelin batı yakasında gizlenen bir grup teröristin tünelin bulunduğu bölgeye omuzdan ateşlemeli güdümlü füze ile saldırıda bulunduğu öğrenildi.

Hava koşullarından faydalandılar
Hainlerin, yoğun toz fırtınası sonrası başlayan şiddetli yağış ve olumsuz hava koşullarından dolayı İHA ve SİHA'lar ile helikopterlerin uçuş yapmadığı bir saatte saldırıyı gerçekleştirdikleri bildirildi.

Hain saldırı emrini verenler belli oldu
Mağaradaki 9 terörist etkisiz hale getirilirken, teröristlerin kendi aralarındaki şifreli telsiz muhaberelerinde, hain saldırının planlamasını ve emrini halen bölgede olduğu tespit edilen sözde Avaşin Özel güç sorumlusu Baran kod adlı Zebari Koç ile Behdinan saha sorumlusu Amed Malazgirt kod adlı Fehmi Atalay'ın verdiği tespit edildi.

Saldırının gerçekleştirildiği bölgenin uydu üzerinden nokta koordinatları da belirlendi ve teröristlere nokta operasyonlar düzenlendiği bildirildi. Terörist Atalay'ın, 30 yıldan beri terör örgütünün dağ kadrosunda yer aldığı ve hain örgütün silahlı kolu HPG'nin de sözde komuta konseyi üyesi olduğu öğrenildi. Terörist, İçişleri Bakanlığının da en çok aranan azılı teröristler listesinin 10 Milyonluk kırmızı kategorisinde yer alıyor. Bu iki teröristin etkisiz hale getirilmesi için operasyonların teröristlerin kaçış istikametindeki Basyan Vadisi içinde yoğunlaştığı bildirildi.

27 tünel imha edildi
Harekâtın 38. gününde Pençe Kilit operasyonunda terör örgütüne ağır darbe vurulduğu bildirildi. 100'ün üzerinde terörist etkisiz hale getirilirken, yapımı aylarca süren ve uzun uğraşlar gerektiren birbiriyle bağlantılı hava harekâtlarından korunmak için beton bloklarla inşa edilen 27 yeraltı tüneli hava harekâtlarında kullanılamaz hale getirildiği öğrenildi. Uydu üzerinden tespit edilen koordinatlarla lazerle işaretlenen tünellerin tam isabetle vurulduğu bildirildi. V, Y, Z harf şeklinde zikzaklı yeraltı tünellerinde 12 ton kuru gıda, erzak, yaralı teröristlerin tedavisinde kullanılan kan kesici iğne ve serumlar, tıbbi ilaç ve medikal malzemeler de imha edildiği bildirildi.

Telsizleri Kanada menşeili çıktı
Avaşin'in Verheli bölgesinde imha edilen en önemli hedeflerden birinin ise teröristlerin birbirleriyle iletişim sağladığı telsiz komuta merkezi oldu. Ele geçirilen uzun menzilli Sahra sabit telsiz cihazları ile el telsizlerinin Kanada menşeli olduğu ve Suriye'deki YPG'li teröristlerin kullandıkları telsizlerle aynı özellikte olduğu belirlendi.

Barınma alanlarında kontrol sağlandı
Harekâtın sürdüğü Metina Vadisindeki Hiror, Keste, Seraro, Golka, Deşiş, Zendura, Begova, Dinarte, Bilmende, Bergari, Derar, Beşili kamplarının teröristlerden temizlendiği, Avaşin-Basyan Vadisindeki Mamreş, Kırmızı Tepe, Mervanos, Aris, Şuke, Kartal ve Verheli kampları ile Zap'daki Bedevi Kalesi, Ertuş, Küçük Cilo, Çemço, Sida, Nerveh, Kinyaniş, Kunişka, Qumriye, Xişxaşa, Tirvaniş, Dinazor Kayalıkları, Şive ve Şamke kamp alanlarının da teröristlerden temizlendiği ve bu bölgelere Mehmetçiğin yerleştiği kaydedildi.

Ara, bul, yok et, yerleş taktiğiyle etkili sonuçlar alan TSK , bölgede kontrolü yüzde 70 sağladı. Mehmetçiğin karadan ilerlemesini ve hareket kabiliyetini zayıflatmak için stratejik hakim tepeler, geçiş güzergahları ve patika yollara tuzaklanmış metal variller içinde hazırlanmış 200'ün üzerinde uzaktan kumandalı patlayıcı da etkisiz hale getirildi.

Güncellenme Tarihi : 27.5.2022 01:21

İLGİLİ HABERLER