Dünya
  • 13.1.2020 12:29

ABD askerini Suudiler besliyor! Coni’ye 1 milyar dolar!

KAYNAK : YENİ AKİT

Daha önce Suud Kralı’ndan tek bir telefonla nasıl 500 milyon dolar aldığını ballandıra ballandıra anlatan Donald Trump, Riyad yönetimini yine söğüşledi. ABD Başkanı, Aramco saldırısı sonrası bu ülkeye gönderdiği 3 bin ABD askeri için Suudi Arabistan’dan 1 milyar dolar aldığını böbürlenerek açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ı nasıl söğüşlediğini bir kez daha kameralar karşısında itiraf etti. Daha önce “Biz korumasak Suudi Kralı bir hafta o koltukta oturamaz” diyen ve  bir telefonla nasıl 500 milyon dolar aldığını gururlanarak anlatan Donald Trump, dün bir defa daha Riyad yönetimini nasıl soyduğunu Amerikan kanalı “Fox News”e anlattı.

Suudi Arabistan’daki Amerikan askerlerine ek olarak gönderdikleri askerlerin maliyetini Riyad yönetiminin ödemesi gerektiğini belirten Trump, 1 milyar dolar aldıklarını itiraf etti.

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco’ya yapılan füze saldırıları sonrası bu ülkeye 3 bin ek asker gönderme kararı alan Pestagon’un bu adımı sonrası Trump, Suudi Kralı Selman’la görüştüğünü ve maliyetleri karşılamaları gerektiğini anlattığını belirtti. Trump “Suudilere çok zengin bir ülke olduklarını, ek güçler için ödeme yapmaları gerektiğini söyledim. Benim isteğim üzerine Suudi Arabistan yaptığımız her şey için para ödedi. 1 milyar doları bankaya yatırdılar” ifadelerini kullandı.

Amerika geçtiğimiz Ekim ayında, Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco’ya yapılan saldırı bahanesiyle “bölgedeki çıkarlarını korumak ve İran’ı caydırmak” için Suudi Arabistan’a çok sayıda ek güç ve askeri teçhizat gönderme kararı almıştı.

Suriye’de petrolü aldım

Trump, Fox News’teki röportajında Suriye’deki ABD varlığı ve İran gerilimi hakkında da konuştu. Suriye’ye gönderilen ABD askerlerine ilişkin Trump, “Benim için Suriye’de askerlerimizi bıraktı diyorlar. Ne yaptım biliyor musunuz? Petrolü aldım. Orada sadece petrolü alan askerlerimiz var, onlar petrolü koruyorlar” dedi.

İran’ın ABD hedeflerine saldırı planladığı iddialarına ilişkin soruyu yanıtlayan Trump, bu hedeflerden birinin Bağdat’taki ABD büyükelçiliği olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Şunu söyleyebilirim ki bu (hedefler) dört büyükelçilik olabilirdi. Askeri üsler ve diğer birçok şey olabilirdi. Fakat bu kaçınılmazdı ve birden bire Süleymani öldürüldü. Ben saldırmayı isteyen biri değilim. Muhtemelen İran’la ilgilenirken 5 ya da 10 kez saldırabilirdim. Bu konuda kendimi büyük ölçüde tuttum” dedi.

 Münübe Yılmaz

Güncellenme Tarihi : 13.1.2020 12:31

İLGİLİ HABERLER