Dünya
  • 22.2.2020 15:01

ABD Rusya'ya sanal nükleer savaş açtı

ABD'nin nükleer savaş smülatöründe senaryo gereği Rusya'nın NATO ülkelerine karşı yaptığı nükleer saldırı sonrası ABD'nin buna verdiği karşılık test edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rusya'nın NATO ülkelerine karşı Avrupa'da düşük güçlü nükleer silahlar kullanmasının ardından nükleer silahlar kullanarak misilleme saldırısını simüle eden askeri bir tatbikat düzenledi. Pentagon temsilcisi tarafından gazetecilere konuyla ilgili bilgi verildi.

Nükleer savaş simülasyonun içeriği hakkında bilgi veren Pentagon yetkilisi, "Senaryonun, Avrupa'da Rusya ile bir savaşın yürütüldüğü ve Rusya'nın NATO ülkelerindeki bir hedefe sınırlı miktarda küçük kapasiteli nükleer silah kullanmaya karar verdiği Avrupa'daki olayların gelişimini içeriyor." dedi.

ABD yasalarına göre, nükleer silah kullanmak için önce Savunma Bakanı haberdar ediliyor. Sonrasında ise son karar merci olan ABD Başkanı'na iletiliyor.

Pentagon yetkilisine gazeteciler "Ne karar verildi?" sorusunu yöneltti. Yetkili, "ABD'nin cavabı.., sanırım bunun hakkında konuşmayacağım." oldu. Daha sonra gazeteciler ısrarla cevap isteyince yetkili, “Şey,evet,” diye itiraf etti.

Yetkili, "Düşük güçlü nükleer silahların kullanımıyla bize saldırıyorlar. Bu yüzden tatbikatlar sırasında nükleer silahlar kullanarak bir yanıt taklit ettik." Dedi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Nebraska Kongresi Jeff Fortenberry tatbikatlara katıldı. Pentagon, her ikisinin de nükleer kriz durumunda nasıl koordinasyon yapılacağı hakkında bir fikir sahibi olduklarını vurguladı.

 yeniakit.com.tr

Güncellenme Tarihi : 22.2.2020 15:03

İLGİLİ HABERLER