Gündem
  • 18.2.2020 16:38

Abdullah Gül açık açık duyurdu!.. Ali Babacan'ı destekliyorum

Uzun süredir sesi ve soluğu çıkmayan Abdullah gül nihayet konuştu.. Konuşmakla da kalmadı açık açık Ali Babacan'ın desteklediğini resmen duyurdu.. Abdullah Gül uzun süre sonra ilk kez konuştu: Dikkat çeken Ali Babacan açıklaması

11. Cumhurbaşkanı Gül, gündemdeki konularla ilgili açıklama yaptı. AK Parti'den istifa eden Ali Babacan'ı destekleyeceğini açıklayan Gül, Türkiye'nin izlediği ilgili de değerlendirme yaptı. "Sisi'yle barışılması gerektiğini kaydeden" Gül, "Türkiye Batı blokunda olmalı" diye konuştu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun süre sonra ilk kez açıklama yaptı. Karar gazetesine konuşan Gül, AK Parti'den istifa ederek yeni parti kurma çalışmalarına giren Ali Babacan'a desteğine de ilk defa açıkça dile getirdi.

Abdullah Gül'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'SİSİ İLE BARIŞIN' ÖNERİSİ

"Akdeniz'i bir elmaya benzetirseniz ki, iki yarısı gibidir Türkiye ve Mısır. Dolayısıyla Türk-Mısır ilişkileri günlük meselelerin çok ötesinde dikkatle ele alınmak durumundadır, her iki ulusun çıkarları açısından çok önemli bir konuma sahiptir. Ama maalesef bugünkü durum da malûm. Ümit ederim ki nihayetinde aklıselim ile ilişkileri olması gerektiği yere taşıyacak bir yol bulunur.

"BATI BLOKUNDA OLALIM"

Türkiye’nin, demokratik ve çoğulcu bir ülke olabilmesi için, Batı bloku içerisinde Avrupa’yla beraber yer alması gerekiyor.

"S-400 ALMAK DOĞRU DEĞİL"

Bu açıdan o konuda açıkçası doğru yapılmadığı kanaatindeyim. Çünkü bir ülkenin bir elinde S-400, öbür elinde de bu silah sistemlerini by-pass etmek için geliştirilmiş uçakların olamayacağını asker ve diplomatların görmesi gerekirdi.

"ALİ BABACAN'I DESTEKLİYORUM"

'Partiyi destekliyorsunuz ama değil mi?' sorusu üzerine; Tabii ki destekliyorum. Ali Bey’in karakterine, eğitimine, bilgisine, siyaset üslubuna güvenen ve takdir eden bir insanım.

PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI

O zaman yeni anayasa taslağı ortaya çıkınca açıkça söyledim. Şimdiye kadar Türk tipi bir parlamenter sistemle yönetildik. Vesayet sistemleri vardı, gölge kabineler vardı. Bunlar Türkiye'nin başına neler açtı. Bundan sonra da Türk tipi bir başkanlık sistemi olmasın dedim. Benim tercihim tam demokratik parlamenter sistemden yanadır. Bunu o zaman da konuştum tavrımı da ona göre koydum.

Biraz evvel tam demokratik parlamenter sistemden yana olduğumu beyan ettim. Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Osmanlı Devleti Yemen'de dahi sandık kurmuş, seçim yaptırmış. Meclis-i Mebusan var. Parlamento geleneği Cumhuriyet'in öncesinde de var.

DEMİRTAŞ TUTUKSUZ YARGILANMALI!

Gül, kendisine yöneltilen "Türkiye'de çok sayıda gazeteci, siyasetçi hiçbir dönemde olmadığı kadar hapiste. Osman Kavala, Ahmet Altan, Mümtazer Türköne, Selahattin Demirtaş cezaevinde. Ne düşünüyorsunuz?" sorusuna;

"Yönetimin Türkiye'deki iklimi pozitife çevirme meselesinin en kısa yolu işte bu siyasetçilerin, yazarların, gazetecilerin ve sivil toplumcuların tutuksuz yargılanmasıdır. Zaten AYM'nin de AİHM’in de kararı bu yönde. Yüksek mahkeme kararları uygulanırsa bu adım içeride ve dışarıda çok takdir edilir ve olumlu hava, ekonomi dahil, birçok şeye yansır." cevabını verdi.

Güncellenme Tarihi : 19.2.2020 10:03

İLGİLİ HABERLER