Dünya
  • 27.1.2020 22:00

Afganistan'da düşürülen yolcu uçağı ABD'nin dev dinleme uçağı çıktı.

Afganistan'da taliban tarafından düşürülen uçakla ilgili Yolcu uçağı açıklaması yapılmıştı. İşin aslı daha sonra ortaya çıktı. Düşürülen uçak bir yolcu uçağı değil dev bir askeri uçaktı. Bu kez Düşen uçakla ilgili farklı bilgiler gelmeye başladı.
Trump uçağın küçük bir uçak olduğunu bildirdi.
Uçağın başından çekilen görüntüler Trump'u baştan sona yalanlıyordu. Uçak küçük değil aksine koca bir uçaktı.
ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dave Goldfein CNBC’ye uçağın Hava Kuvvetleri E-11 askeri uçağı olduğunu doğruladı. Reuters uçakta 15 Amerikan askeri olduğunu duyurdu..

The U.S. Air Force's E-11 BACN Aircraft ile ilgili görsel sonucu

Hava Kuvvetleri E-11 UÇAĞI.. Askeri amaçlı elektronik gözlem ve dinleme uçağıTaliban'ın düşürdüğü uçak sonrası ABD'den ilk açıklama..

Bugün Afganistan'da düştüğü iddia edilen uçakla ilgili çelişkili açıklamalar yapılmıştı. Reuters'ın yer verdiği bilgiye göre, Taliban uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia ederken ABD'den konuyla ilgili son dakika açıklaması geldi.

ARIANA AFGHAN AIRLINES PLANE CRASHES IN AFGHANISTAN ile ilgili görsel sonucu

Taliban'ın yaptığı açıklamada, ABD askeri personelini taşıyan bir uçağın Afganistan'ın Gazni bölgesinde vurularak düşürüldüğü, uçağın içerisinde üst düzey askeri yetkililer de dahil olmak üzere kurtulan olmadığı iddia edildi.

ARIANA AFGHAN AIRLINES PLANE CRASHES IN AFGHANISTAN ile ilgili görsel sonucu

HAVAYOLU ŞİRKETİ YALANLAMIŞTI

Bugün öğle saatlerinde Afganistan’da Kandahar kentinden Kabil’e giden Afgan Ariana Havayolları'na ait bir yolcu uçağının Gazni Vilayeti'ne bağlı Deh Yak bölgesinde dağlık bir araziye düştüğü bildirilmişti.

ARIANA AFGHAN AIRLINES PLANE CRASHES IN AFGHANISTAN ile ilgili görsel sonucu

Ardından havayolu şirketinden yapılan açıklamada yolcu uçağının düştüğüne dair ididalar yalanlanmıştı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Taliban'ın ABD askeri uçağını düşürdüğü yönündeki iddialara ilişkin ABD'den yapılan ilk açıklamada, "Düşen uçak küçük bir Amerikan askeri uçağıydı" denildi.

Bu da yalan çıktı
 

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dave Goldfein CNBC’ye uçağın Bombardier tarafından inşa edilen bir ABD Hava Kuvvetleri E-11 askeri uçağı olduğunu doğruladı. Uçak şu anda Taliban kontrolü altındaki topraklarda düştü. Uçağın düşmanca ateş tarafından hedeflenip hedeflenmediğini ve potansiyel kayıplarla ilgili ayrıntıları teyit edemedi.

“Mürettebatın durumunu bilmiyoruz,” dedi Goldfein.

“İşte sizinle paylaşacağım başka bir şey var, ne zaman bunu yapsam, maalesef birkaç kez oldu, ilk raporlar her zaman yanlış, her zaman yanlış. Bu yüzden gerçeklerin doğru olduğundan emin olmalıyız ve bu gerçekleri alır almaz size söz vereceğim, bunları size alacağız ”dedi.

Pentagon basın brifingi sırasında gazetecilere konuşan Savunma Bakanı Mark Esper Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “durumun farkında” olduğunu ve ”şu anda rapor edecek başka bir şeyi olmadığını” söyledi.

ABD Kuvvetleri Afganistan sözcüsü Col. Sonny Leggett yaptığı açıklamada, kazanın nedeninin soruşturulmakta olduğunu ve “kazanın düşman ateşinden kaynaklandığına dair hiçbir belirti olmadığını” söyledi Leggett, Taliban’ın ilave iniş uçaklarının iddialarının yanlış olduğunu söyledi.

E-11A, savaş alanındaki iletişimleri kapatmak için kullanılan bir elektronik gözetim uçağıdır. Afganistan’daki dağlık ve engebeli arazi göz önüne alındığında, E-11A yer birimleri, komutanlar ve bölgedeki diğer varlıklar arasındaki iletişimi iletmek için gereklidir. Uçak, Afganistan’daki Kandahar Havaalanı’ndaki 430. Sefer Elektronik Savaş Filosuna atandı.

Güncellenme Tarihi : 28.1.2020 00:21

İLGİLİ HABERLER