Dünya
  • 13.12.2019 12:23

Almanya'dan ABD'nin yaptırım kararına çok sert tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, 'Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) projesi ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Türk Akım projesine yaptırım uygulanması talebine ilişkin, 'Bu kabul edilemez. Bu tür eylemler Avrupa'da alınan kararları etkiliyor.' dedi.

ABD'nin "2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'' olarak bilinen savunma bütçesine, 'Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) projesi ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Türk Akım projesine yaptırım uygulanması da eklendi.

11 Aralık'ta Temsilciler Meclisi'nde, Nord Stream 2 ve Türk Akımı doğalgaz boru hattı projelerine yaptırım uygunaması konusunda bir hükmü içeren 2020 yılı savunma bütçesi taslağı, Cumhuriyerçiler ve Demokratlar tarafından onaylandı.

Almanya'dan sert tepkiler

Konuya ilişkin ZDF kanalına açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, yaptırım talebiyle ilgili ABD yetkilileriyle temas halinde olduklarını belirtti.

Mass açıklamasında, ''Bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu tür eylemler nihayetinde Avrupa'da alınan kararları etkiliyor.'' ifadelerini kullandı.

''Egemenliğimize hakarettir''

Öte yandan Alman Ekonomi Komitesi, Kuzey Akım 2'ye yönelik yaptırımlarla ilgili çok sert açıklamalarda bulundu.

Komite söz konusu yaptırım talepleri ile ilgili, ''Bu yaptırımların uygulamaya konulması Atlantik ötesi ilişkiler üzerinde önemli bir baskı oluşturacaktır. Bu Avrupa'nın egemenliğine hakarettir, kabul edilemez müdahaledir.'' açıklamasında bulundu.

Alman Federal Meclisi üyesi Sol Parti'li Milletvekili Klaus Ernst, Alman hükümetinin, mevcut tüm diplomatik tedbirleri ve hedeflenen önlemleri alması ve ABD'nin Kuzey Akım üzerindeki yaptırım tehdidine derhal tepki vermesi gerektiğini belirtti.

Nord stream - 2

Proje, Rusya kıyılarından Baltık Denizi'nden Almanya'ya kadar yılda toplam 55 milyar metreküp gaz kapasiteli iki gaz boru hattının inşasını içeriyor.

Boru hattı, toprak ve deniz alanlarından Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya'nın münhasır ekonomik bölgelerinden geçiyor.

Ukrayna, Rus doğalgaz geçişinden elde edilen gelirleri kaybetme korkusuyla Nord Stream-2'ye aktif olarak karşı çıkıyor. Polonya'ya, Letonya'ya ve Litvanya'ya gibi ülkelerin yanı sıra, Avrupa'ya kendi LNG ihracatının satışını teşvik eden ABD de projeye karşı çıkıyor.

Türk akım projesi

Türk Akımı projesinde ise, 15.75 milyar metreküp kapasiteli iki hattan oluşan bir gaz boru hattının inşası öngörülüyor. Doğalgaz boru hattının, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin gaz tedarikini karşılaması için Rus gazının Türkiye üzerinden taşınmasını öngörüyor.

Rusya'nın Gazprom şirketi, bu hat üzerinden akacak gaz için Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan'ı pazar olarak görüyor.

Güncellenme Tarihi : 13.12.2019 12:24

İLGİLİ HABERLER