Ekonomi
  • 17.6.2021 11:45

Altında sert hareket! Dibe vurdu

Ons altın fiyatları, ABD Merkez Bankası mesajları sonrası sert hareket ederken, yaklaşık 40 gün öncesinin fiyatına geri döndü. Gram altın fiyatları ise, 500 lira sınırında bulunuyor. Uzmanlar altın fiyatı üzerinde yaşanan gelişmeleri ve yön arayışını değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün beklentiler dahilinde gelen faiz kararı sonrası verdiği mesajlar ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıyla altının ons fiyatı sert geriledi. Ons altın dün Fed öncesi 1860 dolar seviyesinde bulunurken, Fed sonrası 1803 dolar seviyesine kadar geriledi. Ons altın böylelikle 6 Mayıs tarihinden beri en düşük seviyeyi görmüş oldu.

Ons altın fiyatları üzerinde Fed’in 2023 yılı sonuna kadar 2 faiz artışı öngörüsü, varlık alımlarında kesinti sinyalinin uzak olmadığı mesajı ve enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etmesi etkili olurken; dolar endeksindeki ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş hareketi ons altını baskı altında tutuyor. Altının ons fiyatı, bugün içerisinde 1809 dolar seviyesine kadar gerilerken; en yüksek ise 1825 dolar seviyesini gördü. Ons altın, saat 10.17 itibarıyla yüzde 0.05 oranında düşüşle 1810 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 510 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 503 lira seviyesinden başladı. Yeni güne, ons altın fiyatında yaşanan düşüşün etkisiyle değer kaybıyla başlayan gram altın, gün içerisinde en yüksek 505,92 lira seviyesini, en düşük ise 501,12 lira seviyesini gördü. Altının gram fiyatı, saat 10.26 itibarıyla yüzde 0.09 oranında düşüşle 501.49 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 834 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 434 liradan satılıyor.

FED’İN ETKİSİ ALTININ YÜKSELİŞİNİ BİR SÜRE ZORLAŞTIRABİLİR
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

Ons altın, Fed sonrası ivme kaybında hızlandı. Fed, faiz konusunda bir sürpriz yapmadı. Ancak, projeksiyonlarda bu yıl için Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) ve enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edilirken, noktasal grafiklerde 2023 sonuna kadar 2 faiz artış öngörüsü, şahin olarak yorumlandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ve doların güçlenmesi, altının da aşağı yönlü tepki vermesine neden oldu.

İstihdam ve enflasyonda önemli bir ilerleme görülene dek, varlık alım programının devam edeceği de belirtildi. Fed Başkanı Powell, projeksiyonlar sonrası verilere odaklanılacağı dolayısıyla sabırlı olunmalı ifadesini kullandı. Ancak bu açıklamanın piyasayı yatıştırmadığı görülüyor. Piyasa projeksiyonlarda yapılan beklenmedik revizyonlara odaklandığı için bu sabahta risk iştahı zayıf.

Güncellenme Tarihi : 17.6.2021 11:53

İLGİLİ HABERLER