Asayiş
  • 3.9.2015 11:31

Çanakkale belediyesinde neler oluyor

Diyarbakır'ın HDP'li Sur Belediyesi ile 2012 yılında kardeşlik protokolü yapan Çanakkale Belediyesi'nin gönderdiği yardımların PKK'ya gittiği iddiası belediye meclisinde sert tartışmalara sebep oldu. Ak Partili üyelerin kardeşlik protokolünün iptali talebi CHP ve MHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.

Çanakkale Belediyesi ile Diyarbakır'ın Sur ilçe belediyesi, 2012 yılında imzalanan protokolle kardeş kent olmuştu. Sur Belediye Başkanının sözde özerklik açıklamasının ardından tutuklanarak cezaevine gönderilmesiyle yaşanan bu gelişmelerin ardından Çanakkale Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Av. Tülay Ömercioğlu, kardeş kent protokolünün iptali için dün Çanakkale Belediye Meclisi Eylül Ayı oturumunda önerge verdi.

Önerge Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından meclis toplantı salonunda tüm Belediye Meclis üyelerine okundu.
Toplantıda söz alan Ömercioğlu, Çanakkale Belediyesi tarafından Sur Belediyesi'ne gönderilen yardımların Ezidilere değil de PKK'ya aktarıldığı öne sürdü. Ömercioğlu, “Kardeşlik adına yapılan bu olay Haziran ayına kadar hiçbir yansımayla ve eksi puanla gitmeyen bir görüştü ki ancak, her ne kadar biz iddia dense dahi, iddialar sadece sanal olan şeylerdir. Sur Belediye Başkanının yapmış olduğu özyönetim açıklaması, kesin bir söylemdir. Bunun yanı sıra eski Sur Belediye Başkanının PKK'ya para aktardığıyla ilgili daha başka konular ortaya konulmuştur. Türkiye'de öz yönetimi özerkliği tasvip eden üniter yapısını bölmek isteyen hiç kimsenin olmadığını beyan ediyoruz. Ben bu anlamda Sur Belediyesi ile kardeş şehir anlaşmasının devamının tüm Çanakkale halkına sandık kurularak da sorulmasını talep ediyorum” dedi.

Ömercioğlu'nun konuşmasının ardından Sur Belediyesi'ne gönderilen yardımların görüntü ve fotoğraflarını meclis salonunda üyelere izleten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yöneltilen suçlamalara sert tepki gösterdi.


İzlenen görüntülerin ardından açıklamada bulunan Başkan Gökhan, yardımların PKK'ya gönderilmediğini söyledi. Gökhan, “Onun için yok bunlar PKK'ya mı gidiyor diye kimse sormuyor. Yalan. Çanakkale'de hiç kimse bunu sormuyor. Çanakkale sorsaydı bana sorardı. Bu kentin Belediye Başkanıyım. Ey Başkan "Bu yardımlar nereye gitti. Hesap ver bakalım" diye Çanakkale'deki duyarlı insanlar bana sorardı. Bu önergeyi verenlerin kendi düşünceleridir. "Asıl onların da düşüncesi değil, seçim öncesi siyaset olacak da biz kötü gösterileceğiz ya, CHP kötü gösterilecek ya. Çanakkale halkı hepimizin ciğerini bilir. Çanakkale'nin en ücra köşesindeki adam bile beni tanır. Hiçbir zaman Cumhuriyet ilkelerinden, Atatürkçülükten yurtseverlikten vatanseverlikten hiçbir zaman geri atmadım. Atmam da. Bunu herkes bilir. Bizi PKK terör örgütüyle özleştirme çalışmalarına devam ederseniz çok ciddi tepkimle karşılaşırsınız. Ben ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların tamamı hiçbir zaman PKK terör örgütüne destek vermemiştir, veremez. Asla veremez”dedi.


Konuşmaların ardından tekrar söz alan Ömercioğlu ile Başkan Gökhan arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından PKK'ya yardım edildiği ve Çanakkale Belediyesi tarafından Sur Belediyesine giden yardımların PKK'ya gittiği iddiasıyla Meclis'e Sur Belediyesi ile imzalanan kardeş kent protokolünün iptal edilmesi için verilen önerge oylamaya sunuldu. Kardeş kent Sur Belediyesi ile protokolün iptali için verilen önerge AK Partili Belediye Meclis üyelerinin evet, CHP'li ve MHP'li Belediye Meclis üyelerinin hayır oylarıyla oy çokluğuyla red edildi.

Kaynak: İHA

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:35

İLGİLİ HABERLER