Asayiş
  • 13.10.2015 12:14

FETÖ polisleri haraca bağlamış

Devlet kurumlarına eleman yerleştirip sonra bunlardan ‘himmet’ adı altında haraç toplayan paralel ihanet çetesinin 17 Aralık kumpası öncesi Türkiye genelinde bütün polislerden aidat aldığı ortaya çıktı. Polislerden lojman kirasının yüzde 10’u kadar para isteyen örgütün aylık hortumladığı rakamın 900 bin lirayı bulduğu ifade edildi.

 

Paralel ihanet çetesinin, 17 Aralık darbe girişimi öncesi Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hüseyin Alsancak döneminde yayınladığı usûlsüz bir yazıyla, Türkiye genelinde lojmanlarda kalan polislerin maaşlarından, kanunsuz bir şekilde kiralarının yüzde 10'u oranında kesinti yaparak para topladığı ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı tarafından yetki dışı olduğu belirtilen para kesintisi ile 46 bin 200 daireden toplanan para ayda 900 bin TL'ye ulaşıyor. Polislerin normalde ödediği ortalama 50 TL'lik aidat parasının haricinde olan bu kesinti, kira tutarına göre 20 ile 60 lira arasında değişiyor. Usûlsüz kesinti emrini yayınlayan Hüseyin Alsancak, 177 haksız taltif ile 70 bin TL haksız kazanç sağladığı iddialarıyla gündeme gelmiş ve 17 Aralık'tan sonra görevden alınmıştı.

 

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN...'

17 Aralık'tan 5 ay önce tüm illere gönderilen hukuksuz yazıda maaşlardan yapılacak yüzde 10 kesintinin nedeni olarak 'lojman güvenliği' gösterilmiş. Kesintiye ilişkin skandal yazıda, "Yönetim kurullarınca kiracılarından toplanan yönetim gideri aidatına ilave olarak, lojmanların güvenliği ve yaşanabilir mekânlar haline getirilebilmesi için (...) yönetim kurulu adına açılacak ayrı bir hesapta tutulmak üzere her ay kira miktarının yüzde 10'u oranında kesinti yapılacağının yönetim kurullarına tebliğ edilmesi gerektiği, açılacak hesap numaralarına yüzde 10 aidat kesintisinin yapılmasının gerektiği yazımız ile bildirilmiştir. Tüm lojman yönetimlerinin emre göre hareket etmesini rica ederim" ifadeleri yer aldı.

PARALAR ÖRGÜTE Mİ GİTTİ

Paralel yapının başlattığı para kesintisi ile ilgili yaklaşık 2 yıldır mücadelece veren polis memurları, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne dilekçe yazarak durumu özetledi ve kesinti ile ilgili bilgilendirme istedi. Cevap ise Maliye Bakanlığı'ndan geldi. EGM'nin böyle bir maaş kesintisine yetkisi olmadığını belirten bakanlık, sözkonusu işlem için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğine vurgu yaptı. EGM'nin skandal kesinti emrinin Kamu Konutları Yönetmeliği'ne açıkça aykırı olduğunu ortaya koyan Maliye'nin bu yazısına rağmen sözkonusu uygulamanın devam ettiği öğrenildi. Türkiye'de polislerin kullandığı 46 bin 200 lojman konutu için toplanan 900 bin liralık hukuksuz kesintinin tam olarak ne amaçla kullanıldığı tespit edilemedi. Maaşlarından haksız yere kesinti yapılan polis memurları, paralarının paralel örgüte gidip gitmediğinin belirlenmesini istiyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:02

İLGİLİ HABERLER