Asayiş
  • 1.11.2014 11:09

Kaza yapan minübüse 87 kişi binmiş

ISPARTA’nın Yalvaç İlçesi yakınlarında aşırı yolcu alınması nedeniyle frenleri patlayınca şarampole devrilmesi sonucu 17 kişinin öldüğü, 28 kişinin yaralandığı midibüs kazasında yaralanan 18 yaşındaki Veli Turgut, anne ve 3 kardeşini de ölümden kurtardı. Camı kırıp midibüsten çıktıktan sonra annesi ve 2 kardeşini kurtaran Veli Turgut, araç içinde ayağı sıkışan diğer kardeşini de bir demir parçasıyla sıkıştığı yerden çıkardı. Veli Turgut, ailesinin yanı sıra 5 kişiyi daha araçtan çıkarttı. Araçta bulunan 46 kişiyle kaza yapan midibüse daha önce 87 kişi bindikleri günler olduğunu belirten Veli Turgut, "Hafta içi olduğu için sayı azdı, ’kalabalık’ değildi. Hafta sonları daha kalabalık oluyor. Biz daha önce aynı midibüste 87 kişi bindik. Nasıl sığdığımızı bende bilmiyorum ama 87 kişi bindik" dedi.

Konya’nın Akşehir İlçesi’nden Isparta’nın Gelendost İlçesi’ne 35 TL yevmiye karşılığı elma bahçesinde çalışan işçileri taşıyan midibüs, dün Yalvaç yakınlarında aşırı yolcu alınması nedeniyle freninin patlaması sonucu şarampole devrildi. Midibüste bulunan 46 kişiden, çoğu kadın 17 kişi öldü, 28 kişi yaralandı.

BİR MİDİBÜSE 87 KİŞİ BİNMİŞLER

Kazada kolundan sıyrıklarla kurtulan Veli Turgut, o gün diğer tarım işçileri gibi annesi 45 yaşında Müyesser Turgut, ablası 19 yaşında Nazlı, kardeşleri 16 yaşında Çağlar ve 15 yaşındaki Süleyman Turgut ile birlikte midibüse binip, elma toplamak için yola çıktı. Araçta bulunan 46 kişiyle kaza yapan midibüse daha önce 87 kişi bindikleri günler olduğunu belirten Veli Turgut, şunları söyledi:
"Hafta içi olduğu için sayı azdı, ’kalabalık’ değildi. Hafta sonları daha kalabalık oluyor. Biz daha önce aynı midibüste 87 kişi bindik. Nasıl sığdığımızı bende bilmiyorum ama 87 kişi bindik."

''CAMI TEKMEYLE KIRIP ÇIKTIM''

Kaza anını anlatan ve midibüsün orta bölümlerinde oturduğunu belirten Veli Turgut, şöyle devam etti:
"Annem ve 3 kardeşimle birlikte midibüse binmiştik. Kaza yapmadan önce elektrik aksamında sorun çıktı, sonra fren tutmadı ve kaza yaptık. Kaza ardından yaralı ve cesetler her yere saçıldı. Ben camı tekmeyle kırıp çıktım. Kolumda hafif sıyrık vardı. Sonra kız kardeşim Nazlı’yı, annemi aradım. Bulup onu çıkardım, sonra Çağlar’ı kurtardım. En küçük kardeşim Süleyman’ın ayağı sıkışmıştı. Araçtan demir söktüm ve demir yardımıyla kardeşimi sıkıştığı yerden kurtardım. Bu sırada olayın şokuyla da 5 kişiyi daha çıkarttım. Her tarafım kan olmuştu.”

35 LİRA YEVMİYE ALIYORDUK

Veli Turgut, ’Dayı başı’ dedikleri işveren ve işçi arasında aracılık yapan aynı zamanda midibüsün sürücüsü olan, kazada ölen Metin Aslanalp’ın işverenden 55 lira aldığını ve işçilere 35 lira yevmiye verdiğini öne sürdü. Turgut, ”Bize 35 lira veriyordu. Dayı başı kişi başı 20 lira kazanıyordu" dedi.

"OKULA GİTMEDİLER"

Yaklaşık 4 yıldan bu yana elma toplamaya gittiğini belirten Veli Turgut, İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi 1’inci sınıf öğrencileri olan kardeşleri Süleyman ve Çağlar’ın da kaza günü okula gitmeyip, birlikte meyve bahçesinde çalışmaya gittiklerini kaydetti.

"FREN TUTMUYOR DİYE BAĞIRDI"

Veli Turgut’un kurtardığı ve tedavisinin ardından taburcu olan ablası Nazlı Turgut da, dayı başı olan sürücünün fren tutmuyor diye bağırdığını ve kaza yaptıklarını söyledi.

Nazlı Turgut, ”Çok kötü şeyler yaşadık. Dayı başı ’Fren tutmuyor’ diye bağırdı. Sonra kaza yaptık ve araba ters döndü. Sonra kardeşim beni kurtardı. Birlikte annemi aradık. Veli annemi kurtardı. Sonra diğer kardeşlerimi kurtardı.”

ÇOK ÖLÜ VARDI

Nazlı Turgut, "Çok ölü vardı. Cesetler her taraftaydı. Çok kötüydü. Şu an ruh halim hiç iyi değil. Allah’a şükür ailemden ölen olmadı ama benimle yaşıt olan 2 arkadaşım öldü. Diğer tanıdıklarımız öldü" dedi.

Kaza ardından hafif yaralanan Veli Turgut, ablası Nazlı ve Çağlar Turgut, tedavilerinin ardından taburcu oldu. Taburcu olan annesi ise baş dönme şikayeti üzerine yeniden gözlem altına alındı. Ayağında kırık olan kardeşi Süleyman’ın ise Yalvaç Devlet Hastanesi’nde tedavisi sürüyor.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:37

İLGİLİ HABERLER