Asayiş
  • 12.9.2017 00:22

Siirt'te kimyasal gaz dehşeti

Siirt'in Aktaş köyünde akşam saatlerinde çok sayıda kişi zehirlenme şikayeti ile tedavi altına alındı. Bölge kısa sürede karantinaya alındı.

Sağlık Bakanlığı acil müdahalenin ardından klor gazı sızıntısından etkilenen 92 kişinin tedavi altına alındığını açıkladı.

 Siirt Valisi Ali Fuat Atik sızıntıdan etkilenen ve hastanede tedavisi süren  vatandaşları ziyaret etti. Vali Atik, "Uzmanların ifadesine göre bu  gazın klor gazı olabileceği değerlendiriliyor. Şu an ciddi bir durum söz konusu  değil. Biz köyde gerekli tedbirleri aldık. AFAD, Kızılay ekiplerimizi, bütün  imkanlarımızı köyde vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam  ettirmeleri için tedbirlerimizi aldık" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “11 Eylül Pazartesi günü akşam saatlerinde Siirt’in Aktaş köyünde klor gazı sızıntısından etkilenme meydana gelmiştir. Hadiseden hemen sonra Acil Sağlık Hizmetleri ambulansları köye intikal etmiş ve olaydan etkilenenleri hastaneye ulaştırmaya başlamıştır. Olaydan etkilenen 92 kişinin hastanelere sevki gerçekleştirilmiş ve tedavilerine başlanmıştır. 60 kişi de köy yakınlarında bulunan mesire alanında kurulan Kızılay çadırlarında gözetim altına alınmıştır” denildi.

Açıklamada, tedavi altına alınan vatandaşların genel durumlarının iyi olduğu belirtilerek, klor gazından etkilenme olayının eski bir varille temastan kaynaklandığı değerlendirildi.

VALİ: KLOR GAZI OLABİLİR

Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Aktaş köyünde vatandaşlar  tarafından bulunan ve kimyasal madde içerdiği değerlendirilen varildeki sızıntı  ile ilgili, "Uzmanların ifadesine göre bu gazın klor gazı olabileceği  değerlendiriliyor. Şu an ciddi bir durum söz konusu değil. Biz köyde gerekli  tedbirleri aldık. afad, Kızılay ekiplerimizi, bütün imkanlarımızı köyde  vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri için  tedbirlerimizi aldık." dedi.

Atik, Aktaş köyünde kimyasal madde içerdiği değerlendirilen varildeki  sızıntıdan etkilenen ve hastanede tedavisi süren vatandaşları ziyaret etti.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Vali Atik, saat 18.00  sıralarında jandarmaya, Aktaş köyünde yaygın bulantı ve kusma rahatsızlığı ile  gaz yayılması olduğu ihbarı geldiğini anımsattı.

Bunun üzerine bölgeye 112 Acil sağlık ve AFAD ekiplerini  yönlendirdiklerini belirten Atik vatandaşların devlet hastanesinde tedavi altında alındığını ifade etti.

NEREDEN GELDİĞİ BELLİ DEĞİL

Atik, olay ile ilgili şu bilgileri aktardı:

"Nereden geldiği belli olmayan varil benzeri cismin içinden sızan bir  gaz. Oradaki vatandaşlarımızın varille oynaması sonucu, iddiaya göre varilin bir  musluğunun olduğu, musluktan sızan gazın çevreye yayılması sonucu vatandaşlarımız  bu durumdan etkilendi. Uzmanların ifadesine göre bu gazın klor gazı olabileceği  değerlendiriliyor. Şu an ciddi bir durum söz konusu değil. Biz köyde gerekli  tedbirleri aldık. AFAD, Kızılay ekiplerimizi, bütün imkanlarımızı köyde  vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri için  tedbirlerimizi aldık."

Uzman ekiplerin köyde gazı bertaraf etme çalışmalarına başladıklarını  bildiren Atik, "Vatandaşlarımız en kısa sürede normal hayatına dönecek. Daha çok  vatandaşımız bu gaza maruz kalmasın diye tedbiren vatandaşlarımızı bölgeden  uzaklaştırdık." diye konuştu.

Ziyarette AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, İl Jandarma  Komutanı Albay Kemal Benek ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay da bulundu.

Bu arada bölgeden uzaklaştırılan vatandaşlar, Siirt Belediyesine ait  otobüslerle Kezer Çayı kenarındaki Recep Güldoğan Mesire Alanı'na  getirildi.

Kızılay ve AFAD ekipleri, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için  çalışma başlattı.


VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 18.30 sıralarında merkeze bağlı Aktaş köyünde, yaygın bulantı ve kusma şikayetlerinin bildirilmesi üzerine, 112 Acil, AFAD ve Kızılay ekipleri olay yerine intikal ettirildiği belirtilerek, şöyle denildi:
 
"İlk belirlemelere göre köylüler tarafından bulunan ve kimyasal madde içerdiği değerlendirilen bir varil içindeki sızıntıdan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Şuana kadar kimyasal maddeden etkilenen 17 yetişkin ve 23  çocuk, ilimiz Devlet Hastanesine sevk edilmiş olup, şuan için hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Köyde diğer vatandaşlarımızın etkilenmemesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Olayla ilgili geniş kapsamlı inceleme devam etmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir."

Güncellenme Tarihi : 12.9.2017 00:01

İLGİLİ HABERLER