Dünya
  • 23.10.2021 11:15

Aso Yanardağı'nda patlama anı dehşete düşürdü

Japonya'nın güneybatısındaki Aso Yanardağı'nda patlama

Japonya'nın güneybatısındaki Kumamoto eyaletinde yer alan Aso Yanardağı'nda patlama meydana geldi.Japonya Meteoroloji Ajansına (JMA) göre, yanardağın 1 nolu "Nakadake" kraterinde yerel saatle 11.43'te patlama oldu.

Patlamanın ardından kraterin üstünden 3,5 kilometre yükseğe sıçrayan volkanik küller yanardağın 1 kilometre etrafına yayıldı.

JMA volkanik hareketlilik uyarı seviyesinin "halkın yanardağa yaklaşmaması" tavsiyesi olan 3. seviyeye yükseltildiği bildirildi.

Güneybatıdaki Kyuşu bölgesinde bulunan Kumamoto'da yer alan Aso, ülkenin en büyük aktif yanardağı olarak biliniyor.

Japon yetkililer çarşamba günü güneydeki Kyushu adasında bir yanardağ patladıktan sonra lav akıntıları ve düşen kayalar tehdidi konusunda uyardı .

Aso Dağı, dünyanın en büyük aktif yanardağlarından biridir ve Japonya'daki en büyük yanardağdır. 1.592 metrelik (5.223 fit) yanardağ popüler bir turistik yer.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), patlamanın çimenli yamaçlarından aşağı yuvarlanan taşları ve 3.5 kilometre (2,2 mil) yüksekliğindeki kül tüylerini yolladığını söyledi.

JMA Çarşamba günü Aso için uyarısını beşte üçe çıkardı.

Yetkililer yerel basına verdiği demeçte, herhangi bir can kaybı bildirilmedi, ancak yetkililer herhangi bir yürüyüşçünün tuzağa düşürülüp yaralanmadığını kontrol ediyorlardı.

JMA yetkilisi Tomoaki Ozaki, dağa yakın olanlar için "büyük uçan kayalar ve piroklastik malzeme akışları için dikkatli olunmalıdır" dedi.

Televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında konuşan Ozaki, "Rüzgar sadece külleri değil, çakılları da taşıyabileceğinden, rüzgar yönündeki uzak bölgelerde bile dikkatli olunması gerekir." diyerek zehirli gazların da yayılmış olabileceği konusunda uyardı.

Televizyon görüntüleri, yanardağın net manzarasına sahip yakındaki bir müzeye park etmiş düzinelerce araç ve tur otobüsü gösterdi.

Aso'nun yokuşlarından aşağıya, müzeye doğru hücum eden küller görüldü, ancak küller alana ulaşmadı.

Güncellenme Tarihi : 23.10.2021 23:51

İLGİLİ HABERLER