Gündem
  • 22.7.2024 11:17

Avrupa'da zorunlu askerlik dönemi geri geliyor

Avrupa zorunlu askerlik hizmetine yöneliyor

Rusya'nın Ukrayna'ya tam ölçekli işgali başlamadan önce birçok kişi Avrupa'da büyük bir savaşın geri döneceğini düşünmüyordu. Ancak düşünmedikleri gerçekleşti..
Şimdi ise düşünmedikleri yeni bir durum daha gelişiyor..
Moskova'nın artan tehdidi nedeniyle bazı Avrupa ülkeleri zorunlu askerlik hizmetini yeniden uygulamaya koydu veya genişletti. 
ABD Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden Robert Hamilton, askeri hazırlık ve teçhizat üretimi konularında düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. Emekli General Wesley Clark ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sovyet imparatorluğunu yeniden kurma amacıyla Ukrayna'da çatışmalara başlamasının ardından Avrupa'da daha büyük bir savaş riskinin arttığını vurguladı. Clark, NATO'nun savunma stratejilerini yeniden inşa etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Bu çabaların arasında zorunlu askerlik hizmetinin de yer aldığını söylüyor.

Askerlik hizmetinin geri dönüşü yeni bir gerçeği vurguluyor

Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra bazı Avrupa ülkeleri zorunlu askerliği durdurdu, ancak bazı ülkeler -özellikle İskandinavya ve Baltık ülkelerinde- son yıllarda büyük ölçüde Rus tehdidi nedeniyle bunu yeniden uygulamaya koydu. Askere alınmamak bazı ülkelerde para cezasına veya hatta hapis cezasına yol açabilir.

Letonya askerlik hizmetini uygulayan son ülkedir. Zorunlu askerlik hizmeti, 2006'da kaldırıldıktan sonra bu yıl 1 Ocak'ta yeniden getirildi. Erkek vatandaşlar, 18 yaşına geldikten veya eğitim sisteminde olanlar için mezuniyetten itibaren 12 ay içinde askere alınacaktır.

"İlk başta çok fazla tepki vardı," dedi 20 yaşındaki bir öğrenci olan Arturs Pīlācis. Henüz askere gitmedi ama gönüllü olarak bir aylık askeri kursa katıldı.

Ancak nihayetinde, "bir devlet savunma hizmetine ihtiyaç olduğu açıktı" dedi. "Ukrayna'daki sebepsiz saldırganlık nedeniyle, kenarda durup her şeyin eskisi gibi devam edeceğini düşünebileceğimiz bir seçenek yoktu."

Norveç, nisan ayında ülkenin savunma bütçesini neredeyse iki katına çıkaracak ve silahlı kuvvetlere 20.000'den fazla asker, çalışan ve yedek asker ekleyecek iddialı bir uzun vadeli plan sundu.

Başbakan Jonas Gahr Støre, "Ortaya çıkan güvenlik ortamında amaca uygun bir savunmaya ihtiyacımız var" dedi.

Norveç'te zorunlu askerlik hizmeti zorunludur ve 2015 yılında NATO savunma ittifakının erkek ve kadınları eşit şartlarda askere alan ilk üyesi olmuştur.

Zorunlu askerlik hakkında tartışmalar, şu anda zorunlu olmayan diğer Avrupa ülkelerinde de yaşanıyor. İngiltere'de Muhafazakarlar, talihsiz seçim kampanyalarında askerlik hizmeti fikrini ortaya attılar .

Ancak belki de en şaşırtıcı dönüşüm , II. Dünya Savaşı'nın sonundan beri militarizasyona karşı bir isteksizlik gösteren Almanya'da yaşanıyor . Soğuk Savaş'tan bu yana bir ilk daha yaşanarak, Almanya bu yıl Avrupa'da çatışma çıkması durumunda planını güncelledi ve Savunma Bakanı Boris Pistorius Haziran ayında yeni bir gönüllü askerlik hizmeti için bir teklif sundu. "2029'a kadar savaşa hazır olmalıyız" dedi.

Güncellenme Tarihi : 22.7.2024 11:24

İLGİLİ HABERLER