Sağlık
  • 8.2.2020 12:27

Aydın'da deve bereketi.. Deve dili kekemeye deve sütü kansere!..

Kilosu 100 TL olan deve sütüne yoğun talep

Aydın'ın İncirliova ilçesinde üretilen deve sütü, kilosu 100 TL'den yurtiçi ve yurt dışına satılıyor. Süt haricinde devenin sucuğu, idrarı, dili, yağı ve tüyüne dahi talebin olduğunu belirten yetkililer, günlük 40 liro süt çıktığını, talebe yetişmekte zorlandıklarını söyledi.

Deve sütü birçok hastalığa iyi geliyor.

İncirliova Belediye Başkanı ve Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu eski Başkanı da olan Aytekin Kaya'nın ilçede 30 yıldan beri deve çiftliği bulunuyor. Başkan Kaya, yetiştirdiği güreş develeri haricinde dişi develerden de elde ettiği sütü kilosu 100 TL'den yurt içi ve yurt dışına pazarlıyor. Günlük 40 kilo deve sütünü istek üzerine paketleyerek gönderen Kaya, süt haricinde de taleplere karşılık veriyor. Deve sucuğunun kilosunun 60 TL'den, dilinin ise tanesi 50 TL'den satıldığını belirten Kaya, devenin idrarı, tüyü ve yağını ise isteyenlere hediye ediyor.

DEVENİN HER ŞEYİ FAYDALI'

Deve sütünün çok faydalı olduğunu söyleyen Kaya, "Talep çok. Geçenlerde 5 kilo deve sütünü, Rusya'ya gönderdik. Kanser hastalarına çok faydası oluyor. Bağışıklık sistemini çalıştırıyor. C vitamini olmasından dolayı anne sütüne eş değerdir. Türkiye'deki profesörler de bu işe büyük önem veriyor" dedi.

Çin'den deve sütü tozu talep edildiğini belirten Kaya, "Bununla ilgili bir çalışmamız var. Devenin her şeyi faydalı. Tüyü, yağı, idrarı, dili, eti, sucuğu ve her şeyi faydalıdır. İdrarının sedef hastalarına, dilinin kekeme çocuklara, tüyünün ise bel fıtığı gibi çok şeye faydası olduğu için bizden talep ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Deve sütünün faydaları nelerdir? Deve sütü nasıl bulunur?

İnek ve keçi sütüne oranla hem daha lezzetli hem de daha besleyici olan deve sütünün faydalarını öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız.

En faydalı süt mü?

Birçok uzman dünya üzerindeki en şifalı sütün deve sütü olduğunu vurguluyor.

Diyabeti önlüyor

Yapılan bilimsel çalışmalar deve sütünün diyabeti önlediğini kanıtlamıştır. Ayrıca deve sütü tip 1 diyabet tedavisi gören kişilerde de olumlu gelişmeler yaşanmasına yardım eder.

B1 vitamini yönünden zengin

Deve sütü B1 vitamini yönünden zengindir. Yalnızca bir bardak deve sütü günlük B1 vitamini ihtiyacının yüzde 70'ini karşılar.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Deve sütü diğer sütlere oranla protein bakımından çok daha zengindir. Yapılan araştırmalar bu nedene deve sütünün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ispatlamıştır.

Güçlü kemikler

Çocukların gelişiminde deve sütü önemli bir yer teşkil eder. İnek ve keçi sütüne oranla deve sütü çocukların kemiklerinin güçlenmesine daha çok yardım eder.

Dolaşım sistemi için faydalı

Yüksek oranda demir içeren deve sütü dolaşım sistemini olumlu anlamda etkiliyor.

Kalp dostu

İçerdiği sağlıklı yağlarla kolesterolü dengeleyen deve sütü kalp sağlığı içinde kıymetlidir.

Deve sütü metabolizmayı hızlandırır.

Potasyum ve fosfor yönünden zengin olan deve sütü tansiyonu dengeler.

Yapılan çalışmalar deve sütünün anti-kanser ürünü olduğunu kanıtlamıştır.

Deve sütü tam bir probiyotik kaynağıdır.

Deve sütü mide ve sindirim sorunlarına iyi gelir.

Deve sütü inek sütüne oranla üç kat daha fazla C vitamini içerir.

İnek sütüne oranla deve sütü 10 kat daha fazla demir içerir.

Deve sütünün tadı nasıldır?

İşin uzmanları deve sütünün inek sütünden çok daha lezzetli olduğunu belirtiyor.

Deve sütü nasıl bulunur?

Ülkemizde deve sütünü rahatlıkla temin edebilirsiniz. Bunun için büyük çiftliklerden ya da online sitelerden yararlanabilirsiniz.

Deve sütünün kilosu ne kadar?

Deve sütünün kilosunu 60 ila 65 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Bu söylenti nedeniyle deve dili talebi patladı!

Bu söylenti nedeniyle deve dili talebi patladı!

Aydın'ın İncirliova ilçesinde, deve sucuğu imalatı yapan Metin Korucu, yöre halkı arasında kekemeliğe ve idrar kaçırma rahatsızlığına iyi geldiği söylentisinin yayılmasının ardından deve diline talebin son 5 yılda arttığını söyledi.

 

Aydın'ın İncirliova ilçesinde, deve sucuğu imalatı yapan Metin Korucu (49), yöre halkı tarafından kekemeliğe ve idrar kaçırma rahatsızlığına iyi geldiğine inanılan deve diline talebin son 5 yılda arttığını söyledi.

İncirliova'da baba mesleği olan sucuk imalatını 30 yıldan beri sürdüren Metin Korucu, deve keserek etini, yağını, sucuğunu, sütünü ve dilini satıyor. Kesilen develerin rağbet gören yerlerinden birinin, tanesi 50 liradan satılan dil olduğu belirtildi.

Ayda sadece 3- 4 deve kesimi yapıldığı için deve dili talebini karşılamakta zorlandıklarını belirten Metin Korucu, "Devenin sucuğu haricinde sütü, eti, yağı ve son yıllarda en çok aranan da dili oldu. Devenin kesimini yaptıktan sonra etini sucuk yapımında kullanıyoruz. Başta dili olmak üzere diğer parçalarını soğuk hava depolarında bekletiyoruz. İsteyenlere, dondurulmuş olarak gönderiyoruz. Deve dilinin, çocuklarda idrar kaçırma ve kekeme olanlara faydası olduğu öne sürülüyor. Bizden deve dili alanlara faydası olup olmadığını sorduğumda, daha önce çocuğun 'R' harfini söylemekte sıkıntı yaşadığını, deve dilini haşlayıp, söğüş olarak yedikten sonra düzeldiğini söyleyen oldu. Ancak bu gerçekten deve dilini yemesinden mi kaynaklandı, bilemiyoruz. İnsanlar, birbirine anlatınca da deve diline talep doğuyor. Biz de kimseyi kırmamak için elimizden geleni yapıp, bu isteklerini karşılamaya çalışıyoruz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 8.2.2020 12:37

İLGİLİ HABERLER