Dünya
  • 11.11.2019 11:11

Azil soruşturmasında Trump için çok kritik viraj

Donald Trump ile ilgili bu hafta azil soruşturması süresince Temsilciler Meclisi’nde soruşturmayı yürüten komisyonlara ifade veren diplomatlar bu sefer basına açık şekilde ifade verecekler.

Amerika'nın Sesi internet sitesinin aktardığına göre Çarşamba günü ilk olarak Amerika Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı George Kent ve Ukrayna Büyükelçiliği görevini vekaleten yürüten William Taylor Temsilciler Meclisi'nde ifade verecek.

Taylor geçen ay basına kapalı oturumundaki ifadesinde Başkan Donald Trump'ın Ukrayna'ya silah yardımını Kiev'in eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve oğlu ile ilgili soruşturma açması koşuluna bağladığını kaydetmişti.

Taylor, bunu kendisine iki Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin söylediğini aktarmıştı.

William Taylor ayrıca Başkan Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani'yi de Ukrayna konusunda Dışişleri Bakanlığı dışında bir başka politika yürütmekle suçlamıştı.

George Kent de basına kapalı ifadesinde Giuliani'yi suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.

Cuma günü de Temsilciler Meclisi'nde Amerika'nın Ukrayna eski büyükelçisi Marie Yovanovitch kamuoyuna açık şekilde ifade verecek.

Yovanovitch daha önce verdiği ifadede Giuliani'nin gölge bir Ukrayna politikası yürüttüğünü belirtip kendisinin görevden alınmasında Trump'ın avukatının etkisinin olduğu mesajını vermişti.

Cumhuriyetçiler atağa geçebilir

Ancak diplomatların basına açık ifadeleri sırasında Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Trump'ı sert şekilde savunabilecekleri yorumları yapılıyor. Bunun da ifade sürecini olumsuz etkiliyebileceği kaydediliyor.

Temsilciler Meclisi'nde ifade vermesi beklenen bir başka önemli isim de Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton.

Bolton'un durumu farklı

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Bolton'ı ifade vermesi için çağırdı ancak Bolton bunun için Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nun celp göndermesini istiyor. Bolton'ın istediği celp henüz çıkmış değil.

Amerikan basınına yansıyan haberlere göre Bolton ifade verme konusunda istekli çünkü avukatı Bolton'ın şu ana kadar söylenenler dışında da bilgisi olduğunu belirtiyor.

Bolton'ın ifade verip vermeyeceğinin önümüzdeki günlerde netleşeceği sanılıyor. Bununla birlikte Bolton'ın eski yardımcısı Charles Kupperman'ın da ifade vermesi isteniyor.

Ancak Kupperman konuyu mahkemeye taşıdı. Beyaz Saray'ın ifade vermesini istemediği, Temsilciler Meclisi'nin ise ifade vermesini istediği Kupperman konusunda son sözü mahkeme söyleyecek gibi görünüyor.

Azil soruşturmasında Başkan Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski arasında 25 Temmuz'da yapılan telefon konuşması araştırılıyor.

Başkan Donald Trump'ın eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve oğlunun soruşturulması karşılığında Ukrayna'ya yönelik Kongre'nin kabul ettiği silah yardımını serbest bırakmayı taahhüt ettiği iddia ediliyor.

Trump bu iddiayı reddediyor.

Biden'ın oğlu bir dönem Ukrayna'da bir firmada yöneticilik yapmıştı.

Güncellenme Tarihi : 11.11.2019 11:12

İLGİLİ HABERLER