Sağlık
  • 27.3.2020 14:59

Bakan'dan koronavirüs aşısı açıklaması!

Türkiye'de 75 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknolaji Bakanı Mustafa Varank, "Aşı çalışmaları hangi aşamada?" sorusuna "Çalışıyoruz, hedefimiz 9 ay gibi sürede netice almak." cevabını verdi.

Sanayi ve Teknolaji Bakanı Mustafa Varank, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

A Haber'e konuk olan Sanayi ve Teknolaji Bakanı Mustafa Varank'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları:

Aşı çalışmaları hangi aşamada?

Çalışıyoruz, hedefimiz 9 ay gibi sürede netice almak. Alt platform çok yoğun bir şekilde çalışıyor. AR-GE bütçemizin tamamını bu iş için kullanmaya hazırız.

Yerli solunum cihazı

Bu cihazları üretebilmemiz bizim açımızdan çok stratejik. Seri üretim için uluslararası bir firmamız ile görüştük. Seri üretim için Arçelik çalışmalara başladı.

Hedefimiz 15 Nisan itibariyle teslim etmeye başlamak.

Maske üretimi hangi aşamada?

Siz bir ürünü 10 TL üretirken, başkası 1 TL'ye üretiyorsa sizin bunla mücadele etme şansınız yok. Her şeyi yüzde yüz üretmek mümkün değil Birlikte üretmek için bir siyasi anlayışta olabilir.

Türkiye'de 8-10 milyon üretebilecek bir altyapı var. Oldukça büyük bir kapasiteye sahibiz. Fırsatçılar nedeniyle fiyatlar yükseliyor. Bazı üreticiler ve tüccarlar fırsatçılık yapıyor. Ciddi bir önlem almayı başardık. İçişleri Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız bunların canlarını yakmak için gayret gösteriyor. Bu tarz fahiş fiyatlara 10 milyon TL ceza kestik. Ahlaksız bir ticaret anlayışı var. Kapasite, üretim sorunu yok. Fırsatçılık yapan hiçbir firma asla bizim desteklerimizden yararlanamayacak. 30 milyon maske üretecek kadar kumaşımız hazırda var.

Kolonya ve dezenfektanda sorun var mı?

Tüm dünyada dezenfektanlara önemli bir rağbet var. Dünyada kapasite problemi var. Etil alkol tedarikinde sorun var. Bazı etil alkol tankerlerinin alıkonulduğunu duyduk. Biz bunu önceden gördük. Akaryakıta bioetenol karıştırılması zorunluluğunu 3 aylığına ara verdik. Bizde etil alkol kapasitesi ortaya çıktı. Etil alkol üretebilen Konya Şeker ve diğer firmaları bir araya getirdik. Milli bir duruşla alkol ihtiyacını karşılayacağız dedi. Günde 330 bin litre etil alkol üretiliyor. Bu alkolü makul fiyattan vereceğiz sözü verdiler. Zam yapmayacağız dediler. Bunların zamsız satılacağının sözünü de aldık.

 

Güncellenme Tarihi : 27.3.2020 13:48

İLGİLİ HABERLER