Dünya
  • 1.12.2021 00:02

Barbados 396 yıl sonra Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti

Güney Amerika'da ada ülkesi olan Barbados 396 yıldır bağlı olduğu Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ve cumhuriyet olduğunu ilan etti.

Güney Amerika'da bir ada ülkesi ve 396 yıldır İngiliz sömürgesi olan Barbados Birleşik Krallık'tan koptuğunu ilan etti. Barbados'un yeni yönetim şeklinin de cumhuriyet olacağı açıklandı.

Güney Amerika'da Atlas Okyanusu üzerinde 439 kilometrekarelik bir ada olan Barbados 1625'te İngiliz Kraliyet Donanması tarafından keşfedilip sömürgeleştirildi. İngiliz sömürgeciliği döneminde yerli halkın yanı sıra adaya dışarıdan da göç gerçekleşti.

Barbados'un şeker kamışı üretimine uygun iklimi nedeniyle İngilizler dönemin stratejik ürünü şekerin tarımını Barbados Adası geneline yaydı ve ada halkını şeker kamışı tarlalarında çalışan kölelere çevirdi.

Radisson Aquatica Resort Barbados in Bridgetown | loveholidays

2019'da adada yapılan nüfus sayımında Barbados'ta 287 bin 25 kişinin yaşadığı belirtilmişti.

Birleşik Krallık, 1966'da adaya özerklik vererek adanın iç işlerinin adadan yönetilmesine izin verdi. Adada 20. yüzyılda ortaya çıkan İngiltere'den tamamen bağımsızlık kazanılmasına ve cumhuriyet kurulmasına dönük talepler bulunuyordu.

Barbados hükümeti 15 Eylül 2020'de, yakında ülkenin bağımsızlığını ilan edeceklerini ve Barbados'un bir cumhuriyet olacağını açıklamıştı.

İngiltere'nin itiraz edemediği bu ilanın ardından 30 Kasım 2021'in ilk saatlerinde Barbados bağımsızlığını ve cumhuriyet olduğunu ilan etti. Barbados yerel hükümetinin başı olan Dame Sandra Mason bağımsızlık töreninde cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 1.12.2021 00:14

İLGİLİ HABERLER