Gündem
  • 20.1.2020 22:32

Barzani: Suriyeli Kürtler PKK ile bağlantılarını kesmeli!

Neçirvan Barzani: Suriyeli Kürtler PKK ile bağlantılarını kesmeli! Neçirvan Barzani, “Beyaz Saray ve İran’dan ayrı davetler aldık. Ancak iki ülkeye ziyaret tarihleri henüz belli değil” dedi.

Neçirvan Barzani, Al-Monitor’den Amberin Zaman’a ABD tarafından 3 Ocak’ta öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani sonrası gelişmeler ve Bağdat ile Erbil ilişkilerine değindi.

 “İran’dan korkmuyoruz”

“İran'dan korkuyor musunuz?” sorusuna ise Neçirvan Barzani, “Hayır, İran'dan korkmuyoruz, ancak İran'a saygı duyuyoruz” cevabını verdi.

Kasım Süleymani’nin ölümünün ardından Washington'u Erbil’in konumunu yeniden değerlendirmesine ilişkin de Neçirvan Barzani, “Hukuki ve anayasal statüsüne sahip olan Kürdistan Bölgesi, Irak denkleminde kendine özgü bir önemi var. Ancak şu anda ABD'nin Irak politikasını; birleşik bir Irak, tek bir Irak politikası hakim” dedi.

Barzani, Washington ve Bağdat arasında potansiyel bir arabulucu olarak gördüklerini belirterek, “Bu açıdan rolümüzü yapıyoruz ve yerine getireceğiz. Bunu gerçekten yapmak Irak'ın çıkarlarını ve Washington ile Bağdat arasındaki ilişkilerin istikrarını da koruyor.

“PKK ile ilişkilerini kesmelerini söyledim”

Rojava’da yaşananlara ilişkin de Barzani, şunları söyledi:

“İlke olarak Suriye'deki Kürt sorununun Suriye sınırları içinde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Şam'daki rejimin şimdi olduğundan daha fazla varlığı olması gerektiğine inanıyorum. Suriye Kürtleri Suriye'nin bir parçasıdır. Ne yazık ki, Baas zihniyeti bir duvardır. Ancak Ruslar bir fark yaratabilir. -Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov- Lavrov ile bir süre önce görüştüğümde, özellikle Kürtler ile rejim arasındaki anlaşmayı ilerletmesine yardım etmesini istedim. Başkan Putin'in buna daha fazla çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum.

Geçmişte, bugün ve gelecekte tavsiyemiz şu idi; Suriyeli Kürtlerin rejimle anlaşmaya varmanın bir yolunu bulmaları. Onlara - Rojava yönetimine- ayrıca Kandil'deki PKK ile ilişkilerini kesmelerini söyledim.”

Güncellenme Tarihi : 20.1.2020 22:39

İLGİLİ HABERLER