Medya
  • 2.3.2021 19:04

beINsport Fenerbahçe'ye açtığı davada karar!

Kavga mahkemeye taşınmıştı! beIN'in Fenerbahçe'ye açtığı davada karar!

Mahkeme, Fenerbahçe’nin kullandığı “be FAIR” sloganının kullanılmaması yönünde ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verdi.

beIN Media Group şirketi, Fenerbahçe’nin protesto amaçlı kullandığı "Rejiye ve yönetmene müdahale istemiyoruz" "be FAIR" ve "Talebimiz adil ve tarafsız yayıncılık" sloganların, marka hakkına yönelik tecavüz ve haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle, mahkemeden eylemlerinin durdurulması için ihtiyati tedbir talebi istedi. Mahkemeden beIN'in açtığı dava sonucunda kararını açıkladı. Mahkeme, Fenerbahçe’nin kullandığı “be FAIR” sloganının kullanılmaması yönünde ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verdi.

Sözcü'den Hayati Arıgan'ın haberine göre, beIN Media Group şirketinin, Fenerbahçe Futbol A.Ş., Fenerbahçe Spor Kulübü ve Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’ne "markaya tecavüz" istemli açtığı davada karar açıklandı.

İstanbul Anadolu Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne avukatları aracılığıyla başvuran beIN Media Group, ihtiyati tedbir talepli dilekçesinde beIN markasının dünyaca tanınmış bir medya grubu olduğunu ve Türkiye’de TFF Süper Lig ve 1. Lig müsabakalarının yayın hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

MARKAYA TECAVÜZ VE HAKSIZ REKABET

Dilekçede Fenerbahçe’nin ocak ve şubat aylarında Ankaragücü, Sivas, Kayseri ve Rize Spor ile oynadığı maç öncesi ve sonrası futbolcu ve antrenörler üzerinde bulunan tişörtlerdeki görsellerin ve yine oyuncuların giydiği eşofmanlar ve saha kenarında yer alan reklam panolarında beliren görsellerin, beIN Group’un marka haklarına tecavüz niteliğinde olduğun ve haksız rekabete yol açtığı ileri sürüldü.

İHTİYATİ TEDBİR KONULSUN

Bu eylemlerin TV kameralarının önünde lig maçlarında gerçekleştiğini belirten beIN Group, itibarlarına açık bir saldırı olduğunu iddia etti. Dilekçede, bu bakımdan ivedi olarak Fenerbahçe’nin marka hakkına yönelik tecavüz eylemleri ve haksız rekabet eylemlerinin durdurulması için mahkemeden ihtiyati tedbir talebi istedi.

Ayrıca, beIN Group’up ‘beIN’ ile başlayan birçok tescilli markaya sahip olduğu belirtilerek, Fenerbahçe-Trabzon maçından önce acil olarak dosya üzerinden ve Fenerbahçe'nin dinlenmeden karar verilmesi istendi.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ VE TİCARİ İTİBARİ DENGESİ GÖZETİLDİ

Mahkeme, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yayıncı kuruluşa yönelik protesto eylemi içinde olduğunun anlaşıldığını belirterek, beIN markasına yönelik tecavüz eden fiillerin durdurulması için geniş bir tedbir talebinde bulunmuş ise de; Fenerbahçe’nin eylemlerinin Anayasanın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında değerlendirilebileceğini, bir taraftan düşünce özgürlüğünü bir taraftan ise ticari itibarın dengesinin gözetilerek mevcut delil durumuna ve yasalara göre karar verdiğini belirtti.

MARKAYA TECAVÜZ YOK

Kararda, beIN’i protesto amacıyla giyilen tişört ve eşofmanlarda, ayrıca reklam panolarında kullanılan, ‘Rejiye ve yönetmene müdahale istemiyoruz’,  be FAIR’ ve ‘Talebimiz adil ve tarafsız yayıncılık” ibarelerinin tek tek incelendiğinde bu sözlerin ticari amaç taşımaması ve ticari herhangi bir fonksiyon görmemesi, ticari etki doğurmaması ve kullanımının markasal olmaması nedeni ile markaya tecavüz olduğuna kanaat getirilmediği belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 2.3.2021 19:06

İLGİLİ HABERLER