Gündem
  • 12.8.2024 16:52

Biden'den İran'a tek kelimelik mesaj

ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu'da artan gerginliğin ortasında İran'ı, İsrail'e karşı olası bir misilleme saldırısı konusunda bir kez daha uyardı.

Biden, aracına binmeden önce gazetecilere, "İran'a mesajınız nedir?" sorusuna, "Yapmayın" yanıtını verdi.

Biden, İran'ın 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki diplomatik tesislerine düzenlenen ve aralarında iki üst düzey generalin de bulunduğu en az yedi İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubunun öldüğü hava saldırısına misilleme olarak İsrail'e roket ve insansız hava aracı saldırısı düzenlemesinden önce de aynı uyarıyı yapmıştı.

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesinin ve İsrail'in Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükr'ü Beyrut'ta öldürmesinin ardından Ortadoğu'da gerilim tırmanıyor .

Hamas ve İran, Haniye suikastını İsrail'in gerçekleştirdiğini iddia ederken, Tel Aviv suikastı ne doğruladı ne de yalanladı.

İran, Haniye'nin İran topraklarında öldürülmesi nedeniyle İsrail'e "sert ceza" vereceğini duyurdu.

Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün de, İsrail'in 30 Temmuz'da Beyrut'un güney banliyösünde düzenlediği hava saldırısında Şükr'ü öldürmesinin ardından misilleme yapması bekleniyor.

Bu tırmanış, Filistin direniş grubu Hamas'ın 7 Ekim'de 1.139 İsrailliyi öldürdüğü saldırının ardından, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında yaklaşık 39.800 Filistinlinin öldürülmesinin ardından geldi.

Güncellenme Tarihi : 12.8.2024 16:55

İLGİLİ HABERLER