Gündem
  • 27.3.2020 20:42

Bilim Kurulu Cumhurbaşkanı'ndan yeni izoleler istedi

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun Cumhurbaşkanı'na sokağa çıkma yasağı tavsiyesinde bulunduğu öğrenildi..

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından son dakika gelişmeleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi..

'CUMHURBAŞKANIMIZA YENİ KARARLARI ARZ ETTİM'

Sokakta geçirilecek zamanın kısıtlanması en önemli konu olmuştur. Virüsün yayılımını önlemek, virüsün yayıldığı yerleri sınırlandırmak. Bunun için hareketliliği olabildiğince azaltmak. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım belkide şehirlerin izole edilmesi gibi düşünebilmesi gerekir. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Hastalığın önünü keseceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımıza yeni kararları arz ettim.

SORU: YENİ ŞEHİR KARANTİNALARI SÖZ KONUSU MU?

33 yaşında kaybettiğmiz vatandaşımızla ilgili, hatırlarsanız ilk gördüğümüz vakalardan. Bir aileden bahsetmiştik. Bu virüsün nasıl bulaştığına önmeli bir örnek. Yurt dışı teması olan genç. Ailede yakın çevresinde benzer yoğun bakım şartlarında tedavisi olan 3. bir hastamız daha oldu. Sağlık çalışanımız 5-6 yaşlarından beri tedavisi devam edene önemli kronik hastalıkları olan birisi. O temasla virüsü kapıyor. Ondan öncede ateşiin oldğunu biliyoruz. Büyük ihtimal mevsimsel gribi vardı ve virüse yakalnmasıyla ağır seyrediyor. 59 yaşında birine daha temas ediyor ve o kişiyi de hayatını kaybetti. Bu salgınları yayan kişi şu an hayatta. Temasın ne kadar önlemenin gerektiğini o yüzden bu kadar detayla anlattım. O yüzden herkes virüsü taşıyormuş gibi hareket etmeli. Mümkün mertebe kendimizi evde izole ederek geçirmek istiyoruz. Hafif geçiriyor olabilirsiniz. Kronik hastalığı olan gençler içinde hastalığın kötü geçtiğini görebiliyoruz. Hatta başkalarına yayarak onların ölmesine neden olduğunu görüyoruz.

TEST KİTLERİ ALINABİLİYOR MU?

Şahısların dışarıdan veya içeriden kit alarak test yapması asla kabul edilmesi mümkün değil. Onun için gereken yapılmış olur.

3 MİLYON 615 BİN N95 MASKE DAĞITILDI

N95 dediğimiz hekimlerin kullandığı maske, 3 milyon 615 bin tane iki gün önce bütün kurumlarımıza dağıtıldı.

ÇİN'DEN GETİRİLEN İLAÇ SONUÇ VERDİ Mİ? 

Daha erken bir dönem olduğunu Bilim Kurulunda da konuştuk. Değerlendirme açısından önümüzdeki günler daha uygun.

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE DOLULUK ORANI YÜZDE 62-63

Yoğun bakımlarımızda bir sorunumuzun olmadığını, yüzde 62-63 oranında doluluk olduğunu biliyoruz. Yerli üretim için de nisan sonu-mayıs 15'inde teslim edilmek üzere çalışmamız oldu biliyorsunuz.

UMREDEN DÖNEMEYEN TÜRK VATANDAŞLARI

Umrede olan 362 kişi hakkında çalışma yapılıyor. O çalışmanın durumuna göre ne yapacağımız belli olunca açıklayacağız.

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞMA SİSTEMİ

Özel sektörle ilgili kamuda olduğu gibi vardiya usulüyle ilgili yaklaşım tarzı olursa bunun uygun olabileceğini düşünüyoruz.

 

Güncellenme Tarihi : 27.3.2020 22:58

İLGİLİ HABERLER