Bilim
  • 27.11.2014 13:15

Amerika'yı Müslümanlar keşfetmedi, haritasını yaptı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışmaya neden olan “Amerika’ya ilk olarak Müslümanlar ulaştı” iddialarına kaynak olarak Almanya’da yaşayan dünyaca ünlü Türk bilim insanı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Müslümanlar’dan çok önce insanların bu kıtaya ulaştığını söyledi.

Prof.Dr. Sezgin, "Önemli olan Müslümanlar'ın oranın haritasını yapmış olmaları. Elimdeki haritalar Güney Amerika’nın mükemmel haritasını yapmış olduklarını gösteriyor" dedi.

Avrupa Birliği’nin desteğinde 13 ayrı dilde yayın yapan Euronews, Almanya’nın Frankfurt kentinde çalışmalarını sürdüren ‘Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nde görev yapan 90 yaşındaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ile görüştü. ‘İslam medeniyetinin bilime olan katkısını’ araştıran yaptığı çalışmalarını 15 ciltlik ‘İslam Bilimleri Tarihi’ adlı eserinde toplayan, dünya bilim çevrelerinde otorite olarak kabul edilen Prof.Dr. Sezgin, diğer kıtalardaki insanların Amerika macerasının Müslümanlar’dan önce başladığını ancak kıtanın bilimsel anlamda ilk kez Müslümanlar tarafından ele alındığını söyledi. Prof.Dr. Fuat Sezgin, şöyle dedi:

"İnsanlar Amerika’ya Müslümanlar’dan, Kolombus’tan da evvel, belki yüzlerce, binlerce yıl önce ulaştı. Muhtelif tesadüflerle gittiler, dönmediler. Orada insanlar yaşıyordu. Benim bu hususa temas ederken hedefim şu: Müslümanlar oraya çok eskiden gitti. Tarih kitaplarımız bunları yazıyor. Önemli olan ise Müslümanlar’ın oranın haritasını yapmış olmaları. Benim elime geçen haritalar var. O haritalar Müslümanlar’ın yüzde 100 oraya gittiklerini, orada enlem boylam derecelerini ölçtüklerini ve Güney Amerika’nın mükemmel haritasını yapmış olduklarını gösteriyor. Benim için de önemli olan budur."

"DELİLLER 13. CİLTTE”

Prof.Dr. Fuat Sezgin, halen yazımına devam ettiği ‘İslam Bilimleri Tarihi’ adlı kitabının 13’üncü cildinde Amerika kıtasının keşfiyle ilgili delillerin bu kitapta olduğunu anlatırken, kendisinden önce bu konuda bir çok yazıların yayınlandığını ifade ederek şöyle dedi:

"Bunu ilk olarak 7 sene evvel kitabımın 13’üncü cildinde yazdım. Bütün delillerim orada. Bir de bu mevzuda yazdığım kısmı Almanca olarak, müstakil bir şekilde yayınladık. İngilizce’ye, Türkçe’ye, Arapça’ya çevirdik. Bunlar da bugün okuyucuların elinde yayılmaktadır.”

Müslüman bilim insanlarının yaptıkları çalışma, araştırmaları, deney ve buluşları içeren ‘İslam Bilimleri Tarihi’ adlı eserini 60 yıldan bu yana yazmaya devam ettiğini ifade eden Prof.Dr. Fuat Sezgin, şimdiye kadar 15 cildin yayınlandığını, son 2 cildi yakın zamanda tamamlamayı hedeflediğini belirtirken, “15’inci cilt bundan birkaç sene evvel bitmişti. Dört seneden beri de kitabımın 16 ve 17’inci cildini yazıyorum. Bunların da 3 ay kadar zaman zarfından biteceklerini zannediyorum” dedi.
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA) 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:02

İLGİLİ HABERLER