Bilim
  • 20.4.2017 00:08

ASELSAN'dan Türk askeri için mekanik dış iskelet

ASELSAN Türk askeri için mekanik dış iskelet yapıyor. Asya adı verilen iskelet, askerlerin arazide yürüme, koşma, tırmanma ve sıçrama gibi hareketlerine destek olup performanslarını arttıracak.

ASELSAN, Türk askerinin ihtiyaçlarını değerlendirerek giyilebilir teknoloji konusunda yeni bir ürün geliştiriyor. Kısa adı ASYA olan Askeri Yürüyüş Asistanı Projesi ile birlikte Özel Kuvvetler personeli olmak üzere piyade ve jandarmanın arazideki hareket kabiliyeti artacak. Savunma uzmanları ‘exoskeleton’, yani ‘dış iskelet’ olarak anılan ASYA benzeri projelerdeki giyilebilir ürünlerin, yer çekiminin bacak ve ayak kasları ile eklemlere uyguladığı çekim kuvvetini azalttığını belirtiyor.

DAHA ÇOK YÜKLE DAHA UZAĞA

ASYA zorlu arazi koşullarında askerlerin yürüme, koşma, tırmanma ve sıçrama gibi hareketlerinde destek olarak personelin çok daha iyi bir performans göstermesini sağlıyor. Kullanıcısına uyumu ve hareket kabiliyeti yüksek olan ASYA, hızlı hareketleri direnç göstermeden gerçekleştirirken en zorlu şartlarda devreye girerek kullanıcısının performansını artıracak. ASYA özellikle tam teçhizat intikale çıkan askerlerin teçhizatlarını daha rahat taşımasına da yardımcı olacak. ASYA ile göreve çıkan askerler ağır yüklerle yorulmadan çok daha uzun mesafelere yürüyerek intikal edebilecek.

İLK PROTOTİP IDEF 17’DE

ASELSAN’ın önemli ar-ge projelerinden olan ASYA, Türk askerini sahada bir adım önde olmasını hedefliyor. Konsept çalışma olarak devam eden ASYA projesinin ilk prototipi ise Mayıs ayındaİstanbul’da gerçekleştirilecek olan IDEF 17’de sergilenecek.

CENKER ile entegre çalışacak

Edinilen bilgiye göre ASYA, Aselsan’ın yine Türk askeri için geliştirdiği giyilebilir bilgisayar, akıllı muharebe sahası gözlüğü, komuta bilgisayarı gibi teçhizatları taşıyan takım ve tek er komuta kontrol sistemi CENKER ile entegre çalışacak.

ABD ASKERİ KULLANIYOR

Piyade savaşının ve arazi çatışmalarının geleceği olarak tanıtılan ‘exoskeleton’lar konusunda bir çok ülke ve çok uluslu şirket çalışmalar yapıyor. Pentagon’un ar-ge birimi olarak bilinenAmerika’nın ileri teknoloji savunma projelerini yürüten devlet kurumu DARPA da ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı için giyilebilir teknoloji alanında benzer çalışmalar yapıyor. DARPA tarafından üretilen exoskeleton’ların savaş ortamında denendiği de iddia ediliyor.

Kaynak: Vatan

Güncellenme Tarihi : 20.4.2017 00:31

İLGİLİ HABERLER