Bilim
  • 5.7.2015 12:27

Bir karga neden kartala konar?

Karganın derdi kartalın sırtına yerleşip zahmetsiz bir yolculuk yapmak değil.Maya Wei-Haas'ın National Geographic'te yer alan haberine göre, Cornell Ornitoloji Labouratuvarı'ndan karga davranışı uzmanı biyolog Kevin McGowan, fotoğraftaki karganın muhtemelen bir hava saldırısının ortasında olduğunu söylüyor.Kuşlar bölgelerine sahip çıkan hayvanlar. Özellikle de yumurtaların çatlayıp yuvaların bebeklerle dolduğu yaz aylarında. Kargalar da (diğer birçok kuş gibi), Napolyon kompleksleri varmışçasına, daha büyük bir kuş kendi alanlarına girdiği zaman didişip dalaşmaya hazırlanıyorlar. McGowen, normalde bu tür karşılaşmalarda kuşların birbirine çok yaklaşmadığını söylüyor. Fakat bu karga tabuları yıkmış.

Bir süre kartalın tepesinde süzülen karga aslında ona saldırmak niyetinde. (Fotoğraf: Phoo Chan, Media Drum World)

"Bu arabaları kovalayan bir köpeğin arabanın tepesine sıçraması gibi bir şey," diyor McGowan. "Köpekler her zaman arabayı yakalamaya çalışırlar, ama onu yakalarlarsa ne yapacakları hakkında bir fikirleri yoktur aslında."

Kartalımız kargayı dikkatine layık bulmadan uçmaya devam ediyor. (Fotoğraf: Phoo Chan, Media Drum World)

Peki bu tuhaf durum karşısında kartal neden hiç oralı olmuyor?

Kartal, kendini didiklemeyen kargaya hiç aldırış etmiyor. Ona ayıracak vakti yok.

Avcı kuşların en büyüğü olan kartal, sürekli diğer kuşlar tarafından taciz ediliyor aslında. Bazen kendilerini kovalayan kuşlar o kadar inatçı oluyor ki, kartallar bir sivrisinek sürüsü tarafından takip ediliyor gibi görünüyor.

Fotoğrafın gerçekliği hakkında çok az soru işareti var. Bu olay "olmayacak bir şey değil," diyor McGowan.

Chan'ın fotoğrafları, karganın kartalın tepesinde olduğu anın öncesini ve sonrasını da gösteriyor. Yani fotoğraf çok çok büyük ihtimalle gerçek.

Hem zaten kim bir kartalın sırtında uçmayı istemez ki?

Kaynak : National Geographic
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:30

İLGİLİ HABERLER