Bilim
  • 1.12.2015 16:31

Buna Ruslar da şaşırdı... Sözün bittiği yer


Moskova’daki Rudomino Yabancı Edebiyat Devlet Kütüphanesi’nden bulunan Rusya-Türkiye Bilim Merkezi’nin kapatıldığı açıklandı. Merkezin web sitesinden yapılan açıklamada, “Maalesef merkezimizin kapatıldığını size bildirmek durumdayız” dendi. Devamında, "Merkezin kapatılma nedenini bilmiyoruz. Yorumlarınız için kütüphane yönetmine başvurunuz" diye devam edildi. Rusya'da devlet desteği ile hayata geçirilen, önemli bir kültür projesi böylece noktalanmış oldu... Resmi web sitesinde bu haber "Merkez kapandı" başlığıyla ve boş kitaplık rafları fotoğrafıyla duyuruldu.
 
Türk ve Rus akademisyenlerin iki ülkeye ilişkin araştırmalarında  kullandıkları merkezde verilen Osmanlıca dersleri de sonlandırıldı. Ayrıca planlanan yuvarlak masa toplantıları ve konferanslardan da vazgeçildi.
 
Kısıtlı imkanlarla çalışan merkez kısa süre önce Moskova'da yapılan "Kütüphanede Gece" kültür etkinliğine de katılmış, konuklarına Türk baklavası ikram etmişti.
 
Rusya-Türkiye Bilim Merkezi, iki ülke arasında akademisyen değişimi, karşılıklı olarak dil kursları düzenlenmesi, iki ülke öğrenci ve akademisyenleri için yaz ve kış okulları programları yapılması, Türk dilindeki eserleden kütüphane oluşturulması gibi amaçla için çalışıyordu. Merkezin direktörlüğünü İlşat Sayetov yürütüyordu. 
 
Bu arada yaşanan sıkıntılı ortamda Moskova'da açılması planlanan Türk Külltür Merkezi projesinin akibeti de merak konusu. Türk devletinin yıllardır üzerinde çalıştığı Yunus Emre Kültür Merkezi'nin, bina satın almıyla en geç gelecek yıl hizmete açılması beklenyordu.
Kaynak: TürkRus
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:24

İLGİLİ HABERLER