Bilim
  • 23.5.2015 23:42

Cüce gezegen Ceres'de NASA'yı heyecanlandıran ışıklar

NASA'nın Dawn uzay aracı, cüce gezegen Ceres'in yüzeyindeki esrarengiz ışıkları yakından gözlemledi.

Dawn uzay aracı, asteroit kuşağının en büyük gök cismi Ceres'e ait yeni fotoğraflar gönderdi. 15 Mayıs'ta elde edilen ve yüzeye ait en son fotoğrafta daha net beliren ışıkların kaynağı ise halen belirsiz.

Gökbilimciler ışıkların 'Güneş ışınlarının yansımasından oluşan parlamalar olduğunu' belirtse de, kaynağının ne olduğu bilinmiyor. NASA, ışıkların yanardağlar, sıcak su bacaları, kayalar, buz ve ya tuz kalıntılarından oluşabileceğini belirtti. NASA tarafından başlatılan ankette, katılımcıların yüzde 37'si ışıkların tüm bu seçeneklerin dışında kalan bir şey olduğunu öne sürdü.

Dawn görevinin başında yer alan Christopher Russell ise 'ışığı çok güçlü yansıtan materyalin muhtemelen buz olduğunu' belirtti. Dawn ekibinde yer alan Marc Rayman ise Ceres üzerindeki ışıkların 10 yıl önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlendiğini, ancak halen gizeminin çözülemediğini söyledi.

Dawn'ın çektiği en son fotoğraf, Ceres'in yüzeyinden 7,200 metre yükseklikte ve piksel başına 700 metre çözünürlükte çekildi. Çapı 950 kilometre olan Ceres, Dünya ile karşılaştırılırsa ABD'nin yüzde 38'i kadar alan kaplıyor.

Dawn, 6 Haziran'da 4,400 km mesafeden Ceres'i yeniden gözlemleyecek. NASA'nın anketine katılmak için bağlantı:  http://www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/

Kaynak: Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:16

İLGİLİ HABERLER