Bilim
  • 10.12.2017 00:18

Elektrik üreten bitki

Fen bilgisi dersinde öğrendiğiniz bir çok bilimsel bilgiyi şu anda hatırlamıyor dahi olabilirsiniz. Elbette bunlar arasında fotosentezin temel işlevi de olabilir. Ancak endişe etmeyin, bu yazı size fotosentez hakkında unuttuklarınızı ve fotosentezin gücünü bir daha aklınızdan çıkmayacak bir şekilde hatırlatacak.

Nasıl mı? Elbette ki fotosentez enerjisiyle çalışan bir lamba yardımıyla! Eğer bu nasıl olabilir diyorsanız, sizi Ermi van Oers tarafından oluşturulan elektrot lambası ve bu lambanın çalışmak için yalnızca bir ev bitkisinden güç almasını konu alan yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Yeşil bitkiler aradığımız enerji kaynağı olabilir

Ermi van Oers elektriğin ulaşamadığı bölgelerde aydınlatmayı sağlayabilecek doğal ve çevreye hiçbir zararı olmayan bir enerji modeli geliştirdi. Bu icat enerji üretmek için doğadaki en doğal yollardan biri olan fotosentezden yararlanıyor. Yeşil yapraklı bitkilerin fotosentezi sonucu açığa çıkan karbonhidratlar bir lambayı aydınlatabilecek enerjiye kadar ulaşabiliyor.

Organik bileşenler fotosentez yoluyla toprağa salınıyor ve topraktaki bakteriler, elektron ve protonları üretiyor. Bu elektronlar, elektrotlar yardımıyla topraktan çekilerek lambayı aydınlatan elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Van Oers’in Hollanda Tasarım haftası boyunca sergilediği bu elektrot lambası geleceğin enerji problemine önemli bir çözüm alternatifi olabileceğini gösteriyor.

Şimdilik yalnızca bir lambayı aydınlatsa da geleceğe ışık tutacak bir icat: Enerji Üreten Bitki

Bir ev bitkisinin fotosentezi sonucu ortaya çıkan enerjiyle aydınlatılan bu elektrot lambası, gelecekte aydınlatma ve elektrik enerjisi konusunda oldukça verimli bir enerji kaynağı potansiyeli taşıyor. Bitkilere hiçbir zararı olmayan ve doğal gaz üretiminin aksine, yeşil bitkileri öldürmeden, yani onlar yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirirken, enerji üreten bu yöntem ile şimdilik bir günlük bir fotosentez sonucu bir lamba yarım saat boyunca aydınlatılabiliyor. Açığa çıkan enerji, direkt lambayı aydınlatmak için kullanılabileceği gibi elektrot bataryalarda ya da pillerde de depolanabiliyor.

Böylelikle gece lambalarınız ya da okuma masalarınızda kullandığınız aydınlatmaları evinizdeki yeşil bitkilerden sağlamanızın yolu açılıyor. Ayrıca bu sistemin geliştirilmesiyle birlikte şehir aydınlatmalarında tüketilen enerjinin yeşil bitkilerden sağlanabileceği ön görülüyor. Bu yöntem sayesinde henüz elektrik enerjisinin ulaştırılamadığı yoksul ve yeşilliği bol bölgelerde ucuz ve temiz enerji üretmenin alternatif bir yolu ortaya çıkıyor.

Bu yöntemin yaygınlaşması durumunda elektrik kullanımı için prizleri fişe takmak yerine ev bitkilerinizi haftada bir sulamanız yetecek gibi görünüyor. Geleceğin en önemli enerji kaynaklarının başında gelecek bu yöntemden maksimum şekilde faydalanmak için sağlıklı bitki yetiştirmenin inceliklerini şimdiden öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Güncellenme Tarihi : 9.12.2017 23:56

İLGİLİ HABERLER