Bilim
  • 2.9.2014 16:53

Güneş'teki patlamadan dehşet görüntüler...

NASA Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nin görüntülediği 25 ve 26 Ağustosta meydana gelen güneş patlamaları inanılmaz görüntüler ortaya çıkardı.

Nasa Güneş Dinamikleri Gözlemevi'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 25 ve 26 Ağustos tarihlerinde Güneş’in üzerindeki çok sayıda patlamayı görüntülendi.

Güneşin sol tarafındaki bölgede orta büyüklükte çok sayıda alev topu, birkaç kere üstüste patladı. Güneş patlamaları büyük bir radyasyon saçarken, zararlı radyasyon ışınlar atmosferin içinden geçemedi ve yeryüzündeki canlıları etkilemedi.

M5 olarak adlandırılan iki patlama X sınıfı olarak adlandırılan bir üst şiddetteki patlamadan 10 kat daha az şiddetli olarak nitelendiriliyor. Diğerleri ise bu seviyenin altında gerçekleşen patlamalar olarak nitelendiriliyor.

NASA patlamayı gözlemleyebilmek için, aynı dalgaboyundaki ulturaviyole ışınlarını yakaladı ve bunun sonucunda ortaya inanılmaz görüntüler çıktı.

UYDU HABERLEŞME SİSTEMLERİNİ ETKİLİYOR

Bazı M5 şiddetindeki patlamalar yeterince yoğun iseler, bu dünyadaki GPS sinyallerini ve uydulardan bilgi alma yoluyla gerçekleşen seyahatlerdeki haberleşme ağlarını etkileyebiliyor.

Ancak, Ağustos ayı içinde bu tür bozulmalardan sadece birkaç tane bildirildiği belirtiliyor.
Özge DÜZGÜN / İSTANBUL, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:08

İLGİLİ HABERLER