Bilim
  • 28.7.2017 00:00

Nadir görülüyordu, Türkiye'de görüntülendi

Rusya ve  Ermenistan'dan akarsuları takip ederek Iğdır'a geldiği tahmin edilen su  maymunları, "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın eteğindeki  milli parkı mesken tuttu. Çok nadir görülen su maymunları, AA ekibince  görüntülendi.

Rusya ve Ermenistan'dan akarsuları takip  ederek Iğdır'a geldiği tahmin edilen su maymunları, "Türkiye'nin çatısı" olarak  nitelendirilen Ağrı Dağı'nın eteğindeki milli parka yerleşti.

Türkiye'nin en yüksek dağının Iğdır kesimindeki eteğinde bulunan Ağrı  Dağı Milli Parkı, su maymunlarına da ev sahipliği yapıyor.

Binlerce dönüm sulak arazinin de içinde bulunduğu bölge, komşu  ülkelerden akarsuları takip ederek geldiği düşünülen su maymunlarının da yuvası  durumunda.

Metrelerce derinliğe ulaşan ve etrafı sazlıklarla kaplı olan alanda  yaşayan su maymunları, insanların bu alanı ziyareti esnasında derinlere iniyor  veya sazlık alanlara saklanıyor.

Nadir görülen su maymunları, Iğdır'da AA ekibinin objektiflerine  yansıdı.

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, su maymunlarının çiftliklerden kaçarak bu alanlarda yaşam alanı  oluşturduğunu söyledi.

Su maymunlarının insanların az olduğu bölgeleri tercih ettiğini  belirten Türkoğlu, "Su maymunu dediğimiz kemiricilerden olan bu türler 1890  yıllarının sonunda, 1900 yılının başında, özellikle kürk üretimi için Güney  Amerika'da, Şili ve Arjantin tarafından çiftliklerde yetiştirilmek üzere  Türkiye'ye getirilen kürk hayvanlarıdır." dedi.

Türkoğlu, bölgenin bu hayvan türünün yaşaması için gerekli olan  neredeyse tüm şartları sunduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hayvanlar özellikle Bulgaristan, Ermenistan ve Rusya'daki  çiftliklerde kürk elde etmek için üretilmekteydi. 1950 yılına doğru kürklere  talep azalınca üreticiler çiftlikleri boşaltmaya başladı. Çiftliklerden kaçan ya  da serbest bırakılıp sınır kentlerimizden özellikle Edirne ve Iğdır'da gelen su  maymunu dediğimiz yarı sucul bu hayvanlar ülkemizde de kendilerine ait yaşam  alanları buldu."

"FARELERE BENZİYORLAR"

Türkiye'de su maymunlarının, kayıtlara göre Iğdır'ın yanı sıra  Edirne'de de sıklıkla yaşadığını aktaran Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Bulgaristan, Ermenistan ve Rusya'da kürk üretmek için çiftliklerde  beslenen su maymunlarının bir çoğu, kürke talebin azalması yüzünden serbest  bırakıldı ya da kaçtı. Özellikle Meriç nehri ve Iğdır'daki Karasu nehri ile Kars  ve Ardahan tarafındaki akarsulara geldiler.  Fareye benzeyen ve faregillerden  gelen su maymunlarının ağzında iki tane kemirici dişleri var, kuyrukları uzun.  İlk görüşte fareyi anımsatıyorlar. Bu türler yılda 4 veya 5 yavru yapıyor ve  ağırlıkları dişilerde 5, erkeklerde ise 8 kilograma ulaşıyor."

Maymunlarını görmek için milli parka gelen doğaseverlerden Hakan Turan  ise "Milli parka arkadaşlarımızla geldik ve su maymunlarını uzaktan görme imkanı  bulduk. Bu türler çok ürkek hayvanlar. Bizi görünce suya dalıyorlar, biz  uzaklaşınca su yüzeyine çıkıyorlar. Bu sebeple gözlemlenmeleri çok zor. Bölgede  böyle bir hayvan türü yaşadığını bilmiyorduk, görünce çok ilgimizi çekti." dedi.

Güncellenme Tarihi : 27.7.2017 19:46

İLGİLİ HABERLER