Gündem
  • 1.10.2020 23:59

Birleşmiş Milletler'den Türkiye'yi sevince boğan karar!

Birleşmiş Milletler, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasını tescil etti

BM tarafından yayımlanan tescil belgesine göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı 30 Eylül'de BM Şartı'nın 102'nci maddesi gereği onayladı.

Son dakika haberler... BM, Türkiye ve Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını tescil etti

Türkiye ile Libya Hükümeti, 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM'ye göndermişti.

27 Kasım 2019'da Ankara ve Trablus iki mutabakat zaptı imzaladı; biri askeri işbirliği, diğeri Doğu Akdeniz'deki ülkelerin denizcilik sınırları ile ilgili.

Türkiye-Libya deniz sınırlamasına ilişkin mutabakat zaptı, bölge devletlerinin herhangi bir oldu bitmesini önlemek için yasal bir çerçeve sağlamıştır. Buna göre, Yunan hükümetinin 2011 yılından bu yana Kuzey Afrika ülkesindeki siyasi krizden istifade ederek, kıta sahanlığının yaklaşık 39.000 metrekare olan Libya'ya ait bir bölümünü mülk edinme girişimleri önlenmiştir.

Anlaşma ayrıca Türkiye ve Libya'nın deniz komşusu olduğunu da doğruladı. Sınırlandırma, Türkiye'nin güneybatı kıyısındaki Fethiye-Marmaris-Kaş'tan başlayıp Libya'nın Derna-Tobruk-Bordia kıyı şeridine kadar uzanıyor.
Deniz sınırlandırma anlaşması aynı zamanda Türkiye'nin Girit adasının güneydoğusuna uzanan münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) haklarını tanımakta ve ülkenin Akdeniz'deki MEB'ini 41.000 metrekarelik bir alana hapsedmeye yönelik her türlü yasadışı girişimin önüne geçmektedir.

TÜRKİYE İLE LİBYA 27 KASIM'DA ANLAŞMIŞTI

Türkiye ile Libya Hükümeti, 27 Kasım 2019'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM'ye göndermişti.

Son dakika haberler... BM, Türkiye ve Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını tescil etti

Güncellenme Tarihi : 1.10.2020 23:40

İLGİLİ HABERLER