Dünya
  • 27.10.2020 10:42

Boykot Fransa'yı sarstı, Fransız Dışişleri Bakanlığı geri adım attı

İslam âleminden tepki yağıyor! Macron'a öfke büyürken Fransa'dan ilk açıklama geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un İslam karşıtı açıklamaları Müslüman âleminde infiale neden oldu. Macron, “Pes etmeyeceğiz” diye gerilimi sürdürürken Fransa geri adım atmak zorunda kaldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Arap ülkelerinden boykot çağrılarının engellenmesini istedi.

‘POLİTİKA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransız ürünlerine boykot çağrısını uluslararası haber ajansları duyurdu, dünya medyası ise manşetten verdi.Fransa’da başta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere Fransız yetkililerin Hazreti Muhammed’i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamaları, Türkiye dışında da pek çok Müslüman ülke ve kuruluşun sert tepkisine neden oldu.

Öte yandan boykot çağrısının ardından, Fransa'nın ticarette en yetkili isminden geri adım geldi. Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester, Türk ürünlerine yönelik boykotun gündemlerinde olmadığını bildirdi.

Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester, RTL radyosunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam hakkındaki açıklamaların, Müslümanlar'a ve İslam'a karşı saldırı olmadığını savundu. Ülkedeki Müslümanlar'ın dinlerini özgürce yaşayabileceğinin ifade eden Riester, Fransa'nın terörle ve "radikal İslamcılıkla" mücadelede kararlı olduğunu aktardı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, dünkü yazılı açıklamasında, Arap ülkelerinde Fransız ürünlerinin boykot edilmesine yönelik çağrılar ve eylemlerin durdurulmasını talep etmişti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara'da "Buradan milletime sesleniyorum. Sakın Fransız markalara asla iltifat etmeyin, bunları satın almayın" dedi.

Arap dünyasında Macron'un İslam karşıtı açıklamalarına karşı tepkiler sürerken, Fransız ürünlerine yönelik boykot çağrıları da yükseliyor.Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrıları yapanlar arasında Türkiye'nin yanı sıra Ürdün, Yemen, Kuveyt, Katar'daki birlikler var.

Ürdün, Kuveyt, Yemen ve Katar'daki bazı süpermarketlerde Fransız saç bakım ve güzellik ürünleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Muhammed Peygamber'in karikatürlerinin gösterilmesi hakkını savunması sonrası raflardan kaldırıldı.

‘POLİTİKA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından yapılan açıklamada, Fransa’ya, İslam’ı hedef alan ve dünya genelinde bir buçuk milyardan fazla Müslümanın duygularını inciten ayrımcı politikalarını gözden geçirme çağrısında bulunuldu.

Güncellenme Tarihi : 27.10.2020 10:54

İLGİLİ HABERLER