Sağlık
  • 28.9.2019 09:13

Bu zayıflama hapı 2 binden fazla kişiyi öldürdü

İlaç skandalı yüzünden yargılanan ilaç firması Servier iki binin üzerinde kişinin ölümüne neden olmaktan yargılanıyor..


Fransız pulmonologu Irene Frachon, Paris adliyesinde bir duruşmanın açılış gününde arabulucunun kurbanlarının portreleriyle birlikte bir poz veriyor.

Fransa’nın en büyük sağlık skandallarından biri olarak kabul edilen kilo kaybı hapının, 2.000 kişiyİ öldüğü ve çok daha fazla insanda ciddi sağlık sorununa neden olduğu belirtildi..

Adam öldürme ve aldatma davası açılan Fransız firması, ciddi bir suçlama altında..

Fransa’nın en büyük ve en güçlü özel sektöre ait laboratuvarlarından biri olan Servier, Mediator adında yaygın olarak reçete edilen ilacın ölümcül yan etkilerini örtmekle suçlanıyor.

Servier, Mediator ile ilgili görsel sonucu
Mediator hapı, aşırı kilolu diyabet hastalarına pazarlanan bir amfetamin türevidir. Genellikle sağlıklı kadınlara iştah kesici olarak reçete ediliyor.
Sağlıklı, zayıf ve sportif kadınlara bile kilo almamak için önerilen bu ilaç çok sıklıkla reçete ediliyor.

Servier, Mediator ile ilgili görsel sonucu

Kalp ve pulmoner yetmezliğe neden olduğundan şüphelenilmesine rağmen, 1976 ve 2009 yılları arasında 5 milyon kişiye bu ilaç verildi. Sağlık bakanlığı, Mediator’ın aktif bileşenine maruz kalması nedeniyle Fransa’da en az 500 kişinin kalp kapakçığı rahatsızlığından öldüğünü tespit etti, ancak doktorlar tarafından yapılan diğer tahminler rakamı 2.000’e yaklaştı.

Servier, Mediator ile ilgili görsel sonucu
Binlerce kişi bu ilaç nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor.

İlacı almaya başlayan bazı kadınların merdivenlerden çıkamadıklarını tespit edildi ve günlük yaşamlarını kısıtlayan kalıcı kardiyovasküler problemlerler belirlendi. 

Avukatlar, Servier laboratuvarının hastaları bilinçli otoritelerce kasten yıllarca kasten yanlış yönlendirdiklerini savunuyorlar. İlaç üreticisi, tehlikelerini bildiği halde ilaçtan en az 1 milyar avro kazanmakla suçlandı.

Fransız uyuşturucu düzenleyicisi olan Agence National de Sécurité du Médicament, ilacı kontrol etmek ve kontrol etmek için yeterli adımları atmamakla suçlanıyor. Hareket etmek için çok yavaş olmak ve ilaç şirketlerine çok yakın olmakla suçlanıyor.

677 sayfalık iddianamesinde Fransız hakimler, Servier’in 1970’lerden “ilacın gerçek özelliklerini bilerek sakladığını” yazdı ve uzun süreli bir sahtekarlığa maruz kalan, tıbbi ürün çalışmalarını sakıncasına sakladı.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 28.9.2019 09:07

İLGİLİ HABERLER