Dünya
  • 6.11.2014 23:43

Bürüksel'de savaş çıktı

Belçika’da yeni kurulan hükümetin reform ve kemer sıkma programını protesto etmek isteyen 120 bin kişi başkent Brüksel’de gövde gösterisi yaptı. Son yıllarda düzenlenen en geniş katılımı sendikal hareket olmasıyla dikkat çeken eylemin sonunda polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.Polis, biber gazı ve TOMA’ları devreye sokarken göstericiler de güvenlik birimlerine kaldırım taşları atarak karşılık verdi.

Olaylar sırasında bazı araçlar ters çevrilip yakılırken, trafik işaretleri yerlerinden söküldü, bazı binaların camları kırıldı. Polis müdahalesi nedeniyle eylemciler arasında yaralananlar oldu.Çalışanları sokağa döken hükümet önlemleri arasında maaşların enflasyona endekslenmesinden vazgeçilmesi, emeklilik yaşının kademeli olarak 67’ye yükseltilmesi ve sosyal güvenlik bütçesinde kesintiye gidilmesi yer alıyor.

İçinde ayrılıkçıları da barındıran ve büyük ölçüde merkez sağ nitelikli olan Başbakan Charles Michel önderliğindeki koalisyon hükümetine yönelik protestoların seri şekilde sürdürülmesi planlanıyor. Bu çerçevede 24 Kasım’da bölgesel, 15 Aralık’ta da ulusal grev düzenlenecek.

Mayıs ayında yapılan seçimler sonrasında sosyalistler 26 yıl aradan sonra ilk kez hükümet dışında kaldı. Eski Başbakan Elio Di Rupo, “Halkın endişesini paylaşıyorum. Hükümetin aldığı önlemler adil değil” dedi.





 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:29

İLGİLİ HABERLER