Gündem
  • 18.10.2021 20:14

CHP'de gerilim! İmamoğlu Kılıçdaroğlu'nu dinlemiyor

Kılıçdaroğlu'nun FETÖ ve PKK'yı kurtarmak için düzenlettiği KHK toplantılarına, İmamoğlu Diyarbakır çıkarmasıyla yanıt verdi. İmamoğlu şehir şehir gezerek "Halk benim arkamda" imasında bulunurken, Kılıçdaroğlu yönetimi frenlemeye çalışıyor.

Amerika’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu geri plana itip İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu öne çıkarması, CHP’de iç mücadeleyi kızıştırdı. ABD’nin kararını gazetemizin manşetine taşımamızın ardından, Parti’deki iç mücadele gizlenemez hale geldi. Ekrem İmamoğlu’nun Malatya, Elazığ, Diyarbakır ziyaretleri Parti’de yaşanan gerilimi iyice su yüzüne çıkardı. İmamoğlu’nun Diyarbakır’da yapmayı planladığı ve Diyarbakır il örgütünce de duyurusu yapılan 16 Ekim Cumartesi günü saat 15:00’te Dağkapı Meydanı’ndaki ‘halkla buluşma’ etkinliği Genel Merkez’in bastırmasıyla iptal oldu.

İMAMOĞLU SOKAĞA ÇIKTI

CHP Diyarbakır Örgütü sosyal medya paylaşımlarından İmamoğlu ile ilgili duyuruları sildi. Ama Diyarbakırlı gazeteciler, örgütün WhatsApp grubundan İmamoğlu’nun programı ile ilgili paylaşımların yapıldığını aktardı. Bu da örgüt içinde yaşanan bölünmenin işareti olarak yorumlandı.

Etkinliğin iptal edilmesi karşısında İmamoğlu’nun tavrı merak ediliyordu. İmamoğlu Diyarbakır sokaklarını dolaşma kararı aldı. Elazığ’dan geliş programını biraz geciktirerek Diyarbakır’da sokaklarda dolaştı, esnaf ziyareti yaptı, fotoğraf çektirdi. Bu hamlesi de etkinliğini iptal eden Kılıçdaroğlu ve çevresine yanıt olarak değerlendirildi.

İmamoğlu’nun Diyarbakır ziyaretinin gerekçesi Ahmet Güneştekin’in Diyarbakır Keçi Burcu'nda açılacak olan “Hafıza Odası” adlı sergisinin açılışıydı. Ama bu serginin bahane olduğu, İmamoğlu’nun bölgede mesaj vermesi için ortam yaratıldığı öne sürüldü. Nitekim İmamoğlu’nun serginin açılışında ve daha sonra katıldığı yemekte yaptığı konuşmalar da bunu doğruluyordu.

Sergi daha çok İmamoğlu-HDP buluşması gibiydi. İmamoğlu sergi açılışına, Selahattin Demirtaş’ın eşiyle samimiyeti kamuoyunca da bilinen eşi Dilek İmamoğlu'nu da getirmişti. Sergiye katılanlar arasında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Parti’nin eski Muş milletvekili Sırrı Sakık ve HDP yöneticileri de yer aldı. Açılışın ardından düzenlenen gala yemeğindeki manzara da aynıydı.

Yemekte bir konuşma yapan İmamoğlu, Diyarbakır Ticaret Odası yöneticileriyle yaptıkları toplantıda, 3 ana konuda ortak masalar kurulması yönünde karar aldıkları bilgisini paylaştı. “Diyarbakır'ı İstanbul'da anlatmak ve İstanbul'la Diyarbakır arasında sıkı bir kısım köprüler kurmak adına çok değerli çalışmalar yapacağız” diyen İmamoğlu, kurulacak ortak masaların “kültür-sanat”, “turizm” ve “ticaret, ekonomi ile sanayi” alanlarında olacağını bildirdi. İmamoğlu, Diyarbakır ve İstanbul arasında kurulacak köprülerin, Türkiye’ye de çok güzel katkılar sunacağının altını çizdi.

HDP İLE İTTİFAK MESAJI

İmamoğlu daha sonra özetle şunları söyledi:

“Ülkemizde, fazla da uzak olmayan bir zamanda huzuru, barışı, aynı olmayı; hep birlikte, beraberce yeniden inşa edeceğiz. Ben, vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak, hayatımın en umutlu dönemini yaşıyorum. Öyle ki hissettiklerim umudun çok ötesinde. Çünkü çok iyi biliyorum ki müreffeh bir ülkenin inşası ayrıştırmayı değil, birleştirmeyi gerektirir. Birleşmek için bir engelimiz var mı? Hayır, hiç yok. Peki bu engelin olmadığını görmedik mi? İstanbul’daki 2 seçimde de gördük. İstanbul’da başardıklarımızı, Türkiye’de de hep birlikte başarabiliriz. Kırık kalpleri, zedelenmiş güvenleri telafi etmek yöneticilerin görevidir ve göreceksiniz telafi edeceğiz de...”

İmamoğlu’nun yerel seçimde İstanbul’da kurulan ittifakın Türkiye’ye yayılması teklifi, HDP’ye açık ittifak çağrısı olarak yorumlandı.

ADAYLIK GEZİSİ

İmamoğlu’nun Diyarbakır ziyaretlerini bu ilde yıllardır görev yapan yerel gazetecilerle konuştuk. Özellikle Diyarbakır ziyaretini değerlendirmelerini istedik. Verdikleri yanıt özetle şöyle oldu:

“Biz uzun yıllardır burada görev yapıyoruz. Birçok siyasetçinin, belediye başkanının ziyaretini izledik. İmamoğlu’nun ziyareti bir belediye başkanının ziyareti gibi değildi. Daha çok Cumhurbaşkanı adayı havasındaydı. Kendi Partisi içinde de bazı sorunlar olduğunu biliyoruz. Ziyaretle ilgili sıkıntılar da yaşandı. Ama İmamoğlu ısrar etti. Halk buluşması iptal edilince sokağa çıkarak iptal edilen etkinliği bir şekilde yaptı. Kararlı olduğunu gösterdi. HDP ile ilişkiler ve ittifak konusunda verdiği mesajlar da anlamlıydı. ‘Ben olursam HDP de beni destekler’ mesajı vermeye çalışması dikkatimizi çekti. Gazeteciler olarak aramızda değerlendirme yaptık. İmamoğlu, Genel Merkez’i baskı altına alıp adaylığını netleştirmeye çalışıyor.”

İMAMOĞLU ÇEVRESİ

Bu arada İmamoğlu’nun yakın çevresinde bulunan bir isme, İmamoğlu’nun Malatya, Elazığ ve Diyarbakır ziyaretleri ve Kılıçdaroğlu ve çevresinin tepkisini sorduk. Verdikleri yanıt şöyle:

“İki taraf da birbirine güvenmiyor. Kılıçdaroğlu veya etrafındaki bazıları bizi Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce pozisyonuna düşürmek istiyor. Ama biz o oyuna gelmeyiz. Tüm Türkiye’de halk arkamızda. Genel Merkez’in bu gerçeği görmesi lazım. Sorun artık İstanbul değil, Türkiye. Ayrıca Batı da bize destek veriyor. Bu bilinçle hareket ediyoruz. Ekrem bey bu sorununun kısa sürede çözüme kavuşacağına inanıyor.”

‘TORUN’U ARADI’ İDDİASI

Sabah yazarı Mahmut Övür de dünkü yazısında İmamoğlu’nun gövde gösterisinin nasıl iptal edildiğini şöyle aktardı:

“… Bu gezinin gerçekleşeceği birkaç gün önceden belliydi. İmamoğlu, Diyarbakır'a gidecek ve orada halkla buluşacaktı. Ancak dün siyaset kulislerine düşen bomba gibi bir haber işin rengini değiştirdi. İmamoğlu'nun mitingi, CHP Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından iptal edilmişti. Bir gerekçe sunulmamıştı ama böyle konuşuluyordu.

“Peki, gerçekte durum neydi? Gerçek haber, fokurdayan CHP kulislerinden geldi. Denilenlere göre, Kılıçdaroğlu, yardımcısı Seyit Torun'u arıyor ve İmamoğlu'nun Diyarbakır gezisini (sadece miting değil) iptal etmesini istiyor. Seyit Torun da bu bilgiyi aynen İmamoğlu'na iletiyor: ‘Geziyi iptal edin...’ İmamoğlu cevap veriyor: ‘Ben yola çıktım, Diyarbakır'a gideceğim...’”

KAYNAK: AYDINLIK GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 18.10.2021 20:24

İLGİLİ HABERLER