Çin'de erkek çocukların, kızları öldürdüğü cinayetler infiale neden oldu
Asya devinde kız çocuklarının birer birer öldürülmesi toplumu sarsarken faillerin yaşlarının 12'ye kadar düşmesi şokun boyutunu artırıyor. Katil erkek çocukların çoğunun ciddi bir ceza almadan okullarına geri dönebilmesi de tepkiye yol açıyor.
ABD'nin çok satan gazetelerinden New York Post, Çin gazetelerinden derlediği bilgilerle konuyla ilgili bir haber yayımladı. Haberde Pekin yönetiminin bu cinayetler karşısında çaresiz kaldığı ve katil çocuklara ne yapılacağının bilinemediği yorumu yapıldı.
Kansu eyaletinde 8 yaşındaki kızı öldürülen Gong Junli'nin de mahkemeden çıkacak kararı beklediği bildirildi.
Bu cinayeti 2022'de 13 yaşındayken işleyen fail, küçük kızı ormanlık bölgeye götürüp bıçaklamıştı.
Erkek çocuğunun olaydan önce bıçak, jilet, eldiven ve plastik ip gibi malzemeleri cinayet mahalline bıraktığı, konuyla ilgili soruşturmada ortaya çıkmıştı.
Cesedini görmemesi için uyarıldığını belirten Gong Junli de kızını öldüren çocuğun, annesinden şiddet gördüğünü ve hem ebeveynini hem de iyi notlara sahip sınıf arkadaşlarını öldürmeyi planladığını aktarıyor.
Bir başka dikkat çeken olay da Hubei eyaletinde 12 yaşındaki bir erkeğin 4 yaşındaki kız çocuğunu gübre deposuna atarak öldürdüğü vaka oldu.
2023'te gerçekleşen cinayetin ardından bu yılın ocak ayında görülen duruşmada, failin yaşı gerekçe gösterilerek dava düşürüldü.
Kızının oyuncak kavgası yüzünden öldürüldüğünü söyleyen babaysa katilin ıslahevinde tutulmasını yeterli görmeyerek adalet istiyor.
2021'de Çin cezai sorumluluk yaşını 14'ten 12'ye düşürmüştü. Ancak cinayet gibi olaylarda verilen cezalar da yetişkinlerle aynı olmuyor.
2021'deki değişiklikten önce 13 yaşındaki bir erkeğin kendisinden üç yaş küçük bir kız çocuğuna tecavüz edip öldürmesi, üç yıl ıslahevinde kalma cezasıyla sonuçlanmıştı. Kurbanın ailesi, failin evde öldürdüğü kızın cesedini Dalian kentindeki ormanlık alanda gizlemeye çalıştığını kamuoyuna duyurmuştu.
O dönem 12 yaşındaki bir erkek çocuğunun annesini öldürdüğünü itiraf etmesinin ardından serbest kalmasıyla çalkalanan Çin'de bir de bu olay gerçekleşince 2021'de ülkedeki kanun da değişmişti.
Devlet kanalı CCTV'ye göre 2020-2023'te 243 bin çocuk hakkında dava açıldı. 2024'ün ilk çeyreğinde de 12 bin çocuk hüküm giydi.
Çalışmak için kente giden ebeveynlerin geride bıraktığı çocuklar, faillerin ve mağdurların önemli bir kısmını oluşturuyor.
2019'da 14 bin "geride bırakılan çocukla" yapılan bir araştırma, bunların yüzde 90'ının duygusal istismar, yüzde 65'inin fiziksel şiddet, yüzde 30'unun da cinsel istismar mağduru olduğunu ortaya koymuştu.
Independent Türkçe, New York Post, Sina News
Güncellenme Tarihi : 6.7.2024 17:27