Sağlık
  • 28.10.2020 10:15

D vitamini eksik olanlar Koronavirüse yakalanıyor

Koronavirüs hastalarının yüzde 80'inde o vitaminin eksikliği dikkat çekti

İspanya'da yürütülen bir araştırmaya göre, koronavirüs hastalarının yüzde 80'inde D vitamini eksikliği olduğu belirlendi.Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, D vitamini eksikliği ve koronavirüs arasındaki ilişki bir kez daha kanıtlandı.

Yüzde 80'inde D vitamini eksikliği var

İspanya'daki Marques de Valdecilla Üniversite Hastanesinde incelenen 216 koronavirüs hastasının yüzde 80'inde D vitamininin eksik, erkeklerde D vitamini seviyelerinin kadınlardan daha düşük olduğu tespit edildi.

D vitamini düşük olan koronavirüs hastalarında ayrıca ferritin ve D-dimer gibi inflamatuvar işaretçilerinin serum düzeylerinin yükselmiş olduğu kanıtlandı.

Cantabria Üniversitesinden Dr. Jos Hernandez, D vitamini seviyesi düşük olan hastaların D vitamini almasını tavsiye etti.

COVID-19 için test edilen hastaların retrospektif bir çalışmasında, Chicago Medicine Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, D vitamini eksikliği ve koronavirüs ile enfekte olma olasılığı arasında bir ilişki buldular.

Çalışmanın başyazarı hastane tıbbı şefi, MD, PhD. David Meltzer, "D vitamini bağışıklık sisteminin işlevi için önemlidir ve D vitamini takviyelerinin daha önce viral solunum yolu enfeksiyonları riskini azalttığı gösterilmiştir. İstatistiksel analizimiz bunun COVID-19 enfeksiyonu için doğru olabileceğini gösteriyor." dedi. Araştırma ekibi, COVID-19 için test edilmeden önce bir yıl içinde D vitamini seviyesi ölçülen 489 Chicago Medicine hastasını inceledi. Tedavi edilmeyen D vitamini eksikliği (<20 ng / ml) olan hastaların, yeterli vitamin seviyesine sahip hastalara kıyasla COVID-19 koronavirüs için pozitif test etme olasılığı neredeyse iki katı idi. Çalışma 3 Eylül'de JAMA Network Open'da yayınlandı . Bulgular daha önce sağlık bilimleri için bir ön baskı sunucusu olan medRxiv'de bildirilmişti.

Amerikalıların yarısı D Vitamini eksikliği çekiyor, Afrikalı Amerikalılarda, İspanyollarda ve Chicago gibi kışın yeterince güneşe maruz kalmanın zor olduğu bölgelerde yaşayan bireylerde çok daha yüksek oranlar görülüyor. Meltzer, "D vitamini eksikliğini tedavi etmenin COVID-19 riskini değiştirip değiştirmediğini anlamak yerel, ulusal ve küresel olarak büyük önem taşıyabilir. D vitamini ucuzdur, genellikle alınması çok güvenlidir ve geniş ölçüde ölçeklenebilir." dedi.

Güncellenme Tarihi : 29.10.2020 10:56

İLGİLİ HABERLER