Gündem
  • 30.6.2022 11:01

Dezenformasyon ile mücadele yasa teklifi ertelendi

Dezenformasyon ile mücadele teklifi ertelendi

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, dezenformasyon ile mücadele teklifinin ekim ayına ertelendiğini duyurdu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, Meclis çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Anayasal olarak Meclis'in 1 Temmuz'da tatile gireceğini hatırlatarak, Meclis gündeminde olan ve öncelikli çıkması gereken yasalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DEZENFORMASYON YASASI EKİM AYINA KALDI

Ünal, bütün bu yasaların 1 Temmuz'da yasalaşması gerektiğine dikkat çekerek, Dezenformasyon düzenlemesine ilişkin yasa teklifinin ise ekim ayına kaldığını duyurdu. Ünal gerekçesini şöyle açıkladı:

"Şimdi bütün bunlar 1 Temmuz'a kadar yasalaşması gerektiği için kamuoyunda 'dezenformasyon yasası' olarak bilinen 40 maddelik Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Ekim Ayı'na bırakmak durumunda kalmış bulunuyoruz. Ek Bütçe, torba kanun teklifi, bedelli askerlik düzenlemesi, öğrenci affı ve e-ticaretle ilgili düzenlemeler tamamlanacak."

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile dezenformasyonun suç haline getirileceğini belirten Mahir Ünal, "Dezenformasyon siyaset üstü bir konu. Dezenformasyon a partisi ya da b partisi ile ilgili bir konu değil, küresel bir sorun. Dezenformasyonla ilgili ülkelerin yaptığı yasal düzenlemelerin oluştuğu bir zemin maalesef henüz daha olmadı. Mesela kamu barışına karşı dezenformasyon suçu nedir? Kurumlara karşı dezenformasyon suçu nedir? Kişilere karşı işlenen dezenformasyon suçu nedir? Bunun kendi içinde algoritmasının oluşturulması, yasa yapma tekniği ve siber hukuk açısından yapılması gereken düzenlemeler" diye konuştu.

TARAFLAR DİNLENECEK

Ünal, bu zaman zarfında tarafların da dinleneceğini kaydederek, "Biraz da bu zaman içinde diğer tarafların da bu konuda görüşleri alınarak dezenformasyon konusunda tam bir toplumsal mutabakatın oluşması çok önemli. Çünkü dezenformasyon yalnızca cezayla engelleyebileceğimiz bir şey değil. Dezenformasyon, sosyal medya okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, yüksek farkındalık, hakikate sadakat, gerçeklik kaybıyla mücadele gibi birçok konuyu ve dolayısıyla da ciddi bir toplumsal mutabakatı da gerektiriyor" dedi.

Güncellenme Tarihi : 30.6.2022 11:16

İLGİLİ HABERLER