Dünya
  • 12.12.2017 22:34

Afganistan'da 4 FETÖ'cü gözaltına alındı

Afganistan’da Fethullah Gülen cemaati yapılanmasıyla bağlantılı olduğu iddia edilen bir eğitim kurumunun bir Afgan ve üç Türk öğretmeni Afgan istihbarat yetkilileri tarafından gözaltına alındı.

Reuters haber ajansına konuşan, Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) Başkanı Human Erdoğan, "yerel saatle sabah 7 civarında, iki farklı araçta seyahat eden 4 kurum öğretmeninin Afganistan istihbaratı tarafından alıkonuldunuğunu söyledi.

Erdoğan, bazı istihbarat yetkililerinin de daha sonra, yine kuruma ait civardaki bir kız okuluna giderek, başka bir öğretmeni aradığını söyledi.

Human Erdoğan, gözaltıları yapan yetkililerin, kendilerini Afganistan istihbarat kurumu Ulusal Güvenlik İdaresi’nin (NDS) mensupları olarak tanıttığını belirtti.

NDS ve Afgan hükümetinden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Reuters, Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) adlı sivil toplum kurumunu hedef alan operasyonun, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen’in takipçilerine yönelik yürütülen kampanyanın bir parçası olduğunu yazdı.

Kendisini bağımsız bir kurum olarak tanımlayan ATCE, Afganistan’da başkent Kabil, Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat dahil çok sayıda kentte 1995’ten bu yana Afganistan’da faaliyet gösteriyor.

Haber geldiği sırada, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine katılmak için İstanbul’a gidiyordu.

Afganistan geçen Mart ayında okulların Ankara tarafından onaylanan bir vakfa transfer edilmesi talimatı vermişti.

Pakistan da geçen yıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslamabad’ı ziyaretinden kısa süre önce, PakTürk Uluslararası Okulları adlı yapılanmanın idaresi altındaki okullarda görev yapan Türk öğretmenlerin ülkeyi terk etmesini istemişti.

Güncellenme Tarihi : 12.12.2017 22:49

İLGİLİ HABERLER