Dünya
  • 14.9.2017 11:26

Almanya'daki seçimleri Türkler etkiliyor

Türkiye'nin gündeminde Almanya'daki genel seçimler var. Çünkü gurbetçilerin güçlenmesi Türkiye'nin iç meselesi haline getirdi.

Almanya'nın seçim yasalarında 2000 yılında yapılan bir değişiklikle, oy kullanma hakkı olan Türklerin sayısı son 10 yılda neredeyse iki kat arttı ve bu seçmeni önemli bir blok haline getirdi.

Yurtdışında yaşayan seçmen olarak Türkiye'deki seçimlerde oy kullanan Türklerin çoğu, Erdoğan'ı destekliyor.

ALMAN SİYASİ PARTİLERİN ERDOĞAN KAYGISI

Reuters'ın yayınladığı analize göre, Almanya'da yaklaşan parlamento seçimleri öncesindeana akım siyasi partiler, Türk asıllı seçmenler üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendilerinden daha etkili olacağından kaygılanıyorlar.

Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'daki Türklerden "Türkiye'ye dost olmayan"ana akım partilere oy vermemelerini istedi.

TÜRKÇE-ALMANCA TELEVİZYON KANALI ARAYIŞI

Bu yüzden Almanya'daki Yeşiller Partisi eş başkanı Cem Özdemir, devlet eliyle hem Almanlara hem de Türklere Türkçe hitap edecek bir televizyon kanalı açılmasını öneriyor.

Özdemir Mart ayında Rheinische Post gazetesine yaptığı bir açıklamada, "Türkçe-Almanca yayın yapan bir kanala ihtiyacımız var." dedi.

TÜRK PARTİSİ, BÜYÜK PARTİLERİN HESAPLARINI BOZABİLİR

Sosyal Demokratlar ve Yeşiller için Türk seçmeni kaybetmek gerçek bir risk oluşturuyor. Oylarda küçük bir kayma bile bu partilerin koalisyon müzakerelerinde ellerini zayıflatabilir.

Son dönemde Türklerin başını çektiği Alman Demokratlar Birliği adlı yeni bir parti "Türkiye'nin Dostları" yazılı ve Erdoğan'ın resmini taşıyan afişlerle kampanya yapıyor.

Şu anda bu partinin ülke genelindeki oy beklentisi yüzde 1'in altında ve sadece Kuzey Ren-Westfalya eyaletinde seçime giriyor. Yüzde 5 oy barajı uygulanan Almanya'da küçük bir etnik partinin başarılı olma ihtimali az ancak sadece Türklere hitap eden böyle bir parti, büyük partilerin hesaplarını bozabilir.

Güncellenme Tarihi : 14.9.2017 11:30

İLGİLİ HABERLER