Dünya
  • 16.10.2017 00:03

Bağdat'tan çok kritik PKK ve Kerkük açıklaması

Irak Milli Güvenlik Konseyi (MGK), Kerkük’te resmi  güvenlik mekanizması dışında silahlı grupların bulunmaması uyarısı yaparak, terör  örgütü PKK’nın Kerkük'teki varlığının, savaş ilanı olduğunu duyurdu.

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden, bugün Başbakan Haydar el-İbadi  başkanlığında Bağdat’ta toplanan MGK'de alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama  yapıldı.

Açıklamada, “Kerkük’te resmi güvenlik mekanizmasının dışında silahlı  grupların bulunması konusunda uyarıyoruz. Kerkük’te hüküm süren partilerin (KYB  ve KDP) PKK’yı şehre getirmesine sessiz kalınamaz. Bu diğer Iraklılara (Kürtler  dışındaki halklara) ve nizami güvenlik güçlerine savaş ilanıdır.” ifadelerine yer  verildi.

Gayrimeşru referandumu gerçekleştirenlerin, Kürt vatandaşların  referandumun riskli sonuçlarını görmesini engellemek için farklı gerekçelerle  askeri yığınak yaptığı belirtilen açıklamada, "Gerçekte ise bu (referandum) Kürt  halkı değil, IKBY’de hegemonyasını sağlayan belirli tarafın çıkarınadır.” vurgusu  yapıldı.

IKBY’ye bağlı güçlerin, bölge sınırları dışında riski tırmandırma ve  provokasyon eyleminde bulunduğu, bunun amacının ise etnik temelli devlet kurmak  için ülkeyi iç savaşa sürüklemek olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar  kaydedildi:

“IKBY silahlı güçleri tehdit oluşturuyor. Kürt bölgeleri dışındaki  vatandaşları göç ettiriyor ve sığınmacıların evlerine geri dönmesini engelliyor.  Bu da ülkenin demografisini değiştirme çabasıdır ve Irak’ı kanlı çatışmalara  götürür.”

Açıklamada ayrıca, MGK'nin, tartışmalı bölgelerin, federal güçler ve  bunun emri altındaki yerel hükümet güçleri tarafından yönetileceğini vurguladığı  aktarıldı.

ERBİL'DEN BAĞDAT'A YANIT

IKBY'den yapılan açıklamada Irak hükümetinin iddiaları reddedilerek: " Kerkük'te PKK militanı yok, suçlamalar asılsız." denildi.

Güncellenme Tarihi : 15.10.2017 21:17

İLGİLİ HABERLER