Dünya
  • 17.8.2017 00:04

Büyük operasyon an meselesi! 40 bin asker yerleşti

Irak'ta DEAŞ'ın elinde tuttuğu Türkmen Telafer kentinin geri alınması için başlatılacak büyük operasyon için birlikler konuşlandırıldı. Operasyona 40 bin güvenlik gücü katılacak.

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Türkmen  Telafer kentinin geri alınması için başlatılacak operasyona yaklaşık 40 bin  güvenlik gücünün katılacağı belirtildi.

Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli Albay Ahmed  el-Cuburi, AA muhabirine, Telafer kent sınırında konuşlanan güvenlik güçlerinin  sayısının 40 bine ulaştığını ifade etti.

Cuburi, operasyona katılacak güçlerin, Savunma Bakanlığı'na bağlı anti  terör timleri, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Irak federal polis güçleri, acil  müdahale timleriyle Irak ordusunun 9'uncu Zırhlı Birliği'nden meydana geldiğini  söyledi.

Cuburi, İran destekli ve mezhepçi yaklaşımıyla bilinen Haşdi Şabi  milislerinin operasyona katılıp katılmayacağının ise henüz netleşmediğini ve buna  karar verecek kişinin de Başkomutan ve Başbakan Haydar el-İbadi olduğunu  kaydetti.

Bunun yanında, Irak federal polis güçlerinde görevli Yüzbaşı Abbas  Mansur Deraci ise, kendilerin ait 5'inci ve 3'üncü Tugayları, keskin nişancı  birliği, insansız hava araçları ve zırhlı araçlarla Telafer kırsalında  konuşlandırdıklarını aktardı.

Federal polis güçlerinin hangi cepheden hareket edeceklerine değinen  Deraci, "Anti terör timleriyle birlikte 2'nci güç olarak birinci cepheden  ilerleyeceğiz." bilgisini verdi.

Deraci, Telafer'i DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda polis güçlerinin  öncü ve önemli bir rol oynacağını da sözlerine ekledi.

Haşdi Şabi Basın Sözcüsü Ahmed el-Esedi, önceki gün yaptığı basın  açıklamasında, "Haşdi Şabi içerisinde yer alan grupların yüzde 90'ı Telafer  operasyonuna katılacak." demişti.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay Ryad  Dillon geçen perşembe günü başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında,  DEAŞ'ın kendi kalesinden temizlenmesinin kolay olmayacağını belirtmişti.

Aynı zamanda Dillon, geçen hafta içerisinde koalisyon güçlerine ait  savaş uçaklarıyla DEAŞ'ın Telafer'deki hedeflerine 50 saldırı düzenlendiğini  bildirmişti.

Irak Başbakanı İbadi ve bazı askeri yetkililer, bir süre önce Telafer  operasyonu için tüm hazırlıkların tamamlandığını açıklamıştı.

Terör örgütü DEAŞ, Musul kent merkezinin 63 kilometre batısında yer  alan, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer'i 16 Haziran 2014'te ele  geçirmişti.

Güncellenme Tarihi : 17.8.2017 01:49

İLGİLİ HABERLER