Dünya
  • 18.12.2017 09:22

Dünyanın en pahalı evini Suudi Prens satın aldı?

Dünyanın en pahalı evini Suudi Prens mi satın aldı?

Suudi Prens Muhammed bin Salman, dünyanın en pahalı evi olarak nitelendirilen bir Fransız şatosunun sahibi olarak gösterildi

Paris'in batısındaki geniş mülkiyetin 300 milyon dolara satın alınması, iddialara göre yolsuzlukla mücadele kampanyası yürüten güçlü prensin savurgan alımlarının en sonuncusunda olacak.

Yeni inşa edilen, 2015 yılında gizemli bir alıcıya satılan şatonun sahibi paravan şirketler tarafından gizlense de, New York Times'daki bir belgeye göre kraliyet ailesinin danışmanları prensin sahibi olduğunu doğruladı. Suudi yetkililer, Fransız araştırma sitesi Mediapart'ın da Temmuz ayında benzer şekilde prensin şatonun sahibi olduğuna işaret eden belge hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

En pahalı evi de  o satın almış

Antik dış görünüşü, sinema, ihtişamlı yüzme havuzu ve şeffaf su altı odası gibi modern imkanlarını gizliyor. 57 dönümlük arsa, bakımlı bahçeler, devasa çeşmeler ve bir labirent içerirken, iç mekanlar savurgan bir şekilde tavan ve fresk tavanlarıyla dekore edilmiş, çeşmeleri akıllı telefonlar aracılığıyla kontrol edilebiliyor.

Belge, Prens'in Riyad'ın 5 yıldızlı oteline kilitlenen prensler, bakanlar ve işadamları da dahil olmak üzere onlarca Suudi elit üyesiyle yolsuzlukla mücadele kampanyası kapsamından sonrasına denk geliyor.

Suudi başsavcı Şeyh Suud el-Mojeb bu ayın başlarında, birçoğunun özgürlükleri karşılığında, haksız kazançlarını takas etmeyi kabul ettiklerini söylemişti.

Kasım ayında Times gazetesine verdiği röportajda, Prens Muhammed darbeyi, kral olmadan önce rakiplerini ortadan kaldırmak için politik bir tasfiyeye gittiği iddiasını "gülünç" bir olarak nitelendirdi.

Times, 2015 yılında 500 milyon dolarlık yat satın alan kişisel vakfı 'Sekiz Yatırım Şirketi' tarafından şatonun satın alındığını bildirdi.

Şato ve yatın yanı sıra, bu ayın başlarında, Leonardo da Vinci tablosunun 450.3 milyon dolar karşılığında prens adına hareket eden bir Suudi prense satıldığı bildirilmiş, ancak daha sonra Abu Dhabi'nin kültür ve turizm bölümü tarafından satın alındığı söylenmişti.

Sızdırılan Paradise belgelerinde, Suudi veliaht prensin Almanya, Bermuda ve Man Adası'nda bir avukat ve muhasebeci ordusu yardımıyla mühürlenen yat satın alımları ortaya çıkarılmıştı.

Dünyanın en pahalı evini Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın aldığı ortaya çıktı (The Chateau Louis XIV)

 

Fransa’nın başkenti Paris’te 2011’de tamamlanan ve 2015’te 301 milyon dolara satılan ve dünyanın en pahalı evi olan The Chateau Louis XIV şatosunu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın satın aldığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen müzayedede 450 milyon dolara satılan Leonardo Da Vinci’nin Salvator Mundi adlı tablosunu aldığı ortaya çıkan Prensi Muhammed bin Salman’ın dünyanın en pahalı evini de satın aldığı ortaya çıktı.

New York Times gazetesi, evi satın alan Fransa ve Lüksemburg merkezli şirketlerin, Prens Selman’ın kişisel vakfı tarafından kontrol edilen Eight Yatırımcılık adlı şirkete ait olduğunu belirledi.

Suudi Arabistan’da çok sayıda prens, bakan ve üst düzey yetkilinin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonu ile yaptığı reformlarla dünyanın gündeminden düşmeyen Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın Fransız şatosuna 2015’te 300 milyon dolar (1 milyar 158 milyon lira) ödediği belirlendi.

Forbes dergisine göre; ‘dünyanın en pahalı evi’ olan Chateau Louis XIV, Versay yakınlarındaki Louveciennes kasabasında bulunuyor.

Şatoda 3 bin şişelik şarap mahseni, sinema, açık ve kapalı havuz, iki balo salonu, bir gece kulübü, kütüphane ve akvaryum odası bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 18.12.2017 09:31

İLGİLİ HABERLER