Dünya
  • 5.3.2015 10:49

Düşen uçak yine Fantom

Konya'da askeri uçak düştü: 2 pilot şehit askeri uçak düştü,konya askeri uçak düştü

Konya'da askeri uçak düştü: 2 pilot şehit - Tıkla İzle

Saat 09.50 sıralarında Konya- Aksaray karayolunun 22’nci kilometresinde Ortakonak Mevkii’nde bir eğitim uçağının düştüğü ihbarı yapıldı.

Bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Bir askeri eğitim uçağının Ortakonak Mahallesi'ne yakın bölgede düştüğünü söyleyen Konya Valisi Muammer Erol, bir pilotun atladığını, diğer pilottan hala bilgi alınamadığını ve kazanın yaklaşık 15 dakika önce gerçekleştiğini bildirdi.

TSK: 2 PİLOT ŞEHİT

Ancak Genelkurmay Başkanlığ'ından yapılan açıklamada, planlı eğitim uçuşu için kalkan F-4E 2020 uçağının, Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğradığı, 2 pilotun şehit olduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada: “1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı Eskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Malesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır” denildi.

Şehit pilotların kimliği belli oldu

Konya’da F-4E 2020 uçağının düşmesi sonucu şehit olan pilotların kimliği belli oldu

Şehit pilotların kimliği belli oldu düşen uçak,Konya,pilotlar

Konya’da F-4E 2020 uçağının düşmesi sonucu şehit olan pilotların isimlerinin Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Tanış ve Mustafa Delikanlı olduğu öğrenildi. 

KONYA VALİSİ MUAMMER EROL:
- “MAALESEF 2 ŞEHİDİMİZ VAR. TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’MİZİN, MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN"

 Konya Valisi Muammer Erol, F-4 savaş uçağının düştüğü alanda incelemelerde bulunarak, “Saat 09.45 sıralarında içerisinde 2 pilot bulunan eğitim uçağı bu mıntıkada eğitim uçuşu sırasında düştü. Maalesef 2 şehidimiz var. Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin, milletimizin başı sağolsun” dedi. 

F-4 savaş uçağının düştüğü alanda incelemelerde bulunan Vali Muammer Erol, uçağın düşmesi sırasında mühimmat patlayıp patlamadığı ile ilgili soru üzerine, “Bu bir eğitim uçağı, mühimmat yüklü mü bilmiyoruz. Bilgi almadan bir şey söylemek sıkıntılı olur ama her ihtimal dikkate alınarak emniyet çemberi içerisinde mümkün olduğu kadar eksiksiz, donanımlı arama kurtarma ekipleri de şu anda müdahalelerini yapıyorlar. Şehitlerimizin kimlikleri ile ilgili komutanlıkları ile görüşmeden bir açıklama yaparsak sıkıntılı olur. Ama 2 subayımız şu anda şehit” şeklinde konuştu.

Vali Erol, düşen uçağın Konya’da devam eden Türkiye ve Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin katıldığı tatbikat ile ilgisi olmadığını da söyledi.

Olayı ilk gören ve ihbarda bulunan Ortakonak Mahallesi Muhtarı Muammer Varlısenet ise, “Çarpışma yok. İki tane uçak geldi. Daha sonra bir duman yükseldi. Patlama olmadı. Burada devamlı atış yapılıyor. Patlama olmadığı için bu duman acaba nedir diye baktım. Diğer uçak dumanı yararak tekrar geçince ben uçağın düştüğünü anladım. Sonra karakolu aradım. Enkaza ilk ben geldim. Yangın devam ediyordu. Pilotlarımızdan birinin naaşı enkazdan 100 metre kadar ileri fırlamış” dedi.  

Bakan Elvan'dan uçak kazasıyla ilgili ilk açıklama!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konya’da askeri uçağın düşmesi sonucu şehit olan 2 pilotun ailelerine başsağlığı diledi.

Elvan, “Temennimiz bir daha böyle bir hadiseyle karşılaşmamak. Bu konuda da herhalde gerekli önlemler alınacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Bakan Elvan, “5. Uluslararası Demiryolu Hafif Raylı Sistemler Lojistik Fuarı”na katılmak üzere İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Lütfi Elvan, Konya’da 2 pilotun şehit olduğu askeri uçak kazasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Elvan, “Gerçekten çok üzücü bir hadise. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Temennimiz bir daha böyle bir hadiseyle karşılaşmamak. Bu konuda da herhalde gerekli önlemler alınacaktır diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin. Ailesine, milletimize baş sağlığı diliyorum. Çok acı bir durum” dedi. Bakan Lütfi Elvan, kazanın nedeniyle ilgili ise kendilerine henüz detaylı bir bilgi gelmediğini söyledi. 

'Bunların eğitim uçuşlarında kullanılması hizmet kusurudur'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Konya’da F4 uçağının düşmesine ilişkin, “Burada bir hizmet kusurunun olduğu açık. Bunların envanterden çıkarılması gerektiği birçok yerde ifade edilmişti. Bunlara rağmen bunların eğitim uçuşlarında kullanılması hizmet kusurudur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Konya’da F4 uçağının düşmesine ilişkin, “Burada bir hizmet kusurunun olduğu açık. Bunların envanterden çıkarılması gerektiği birçok yerde ifade edilmişti. Bunlara rağmen bunların eğitim uçuşlarında kullanılması hizmet kusurudur” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Konya’da F4 E uçağının düşmesi sonucu 2 pilotun şehit olduğunu belirterek, şehitlere Allah’tan rahmet diledi. F4 uçaklarına ilişkin olarak Tanrıkulu, “Burada bir hizmet kusurunun olduğu açık. Bunların envanterden çıkarılması gerektiği birçok yerde ifade edilmişti. Bunlara rağmen bunların eğitim uçuşlarında kullanılması hizmet kusurudur. Kusuru olanlar gereğini yapmalıdırlar” diye konuştu. 

Türkiye’nin Kürt sorununu tekrardan konuşmaya başladığını da söyleyen Tanrıkulu, şunları dedi:
“Aralık ayında çerçeve yasa sunduk. 55 milletvekilimizin imzası var. Bu yasada Türkiye’nin hem demokrasi hem de Kürt meselesi ana çerçevesini çizecek düzenlemeler var. On maddenin ne olduğu tartışılıyor. Soyut ve felsefi kavramlar içerdiği söyleniyor. Hem yöntem önerisi hem de içerik var. Hükümet samimiyse İç Güvenlik Paketi’ni komisyona çeker ve bir aylık zaman içerisinde öncelikli olan yasalardan başlamak üzere birlikte adım atarız. Hükümet sorunu çözme iradesinden uzak.” 

26 Haziran 2014 tarihinde toplumsal barışın sağlanması ve şiddetin sonlanması için yasa teklifinde bulunduklarını ifade eden Tanrıkulu, “Meclis’te mutabakat komisyonda kuruludur. Komisyona bağlı çalışacak ortak akıl heyeti olur. Ortak akılda, silahsızlanma, silahları bırakma konusunda gerekli girişimleri yaparlar” diye konuştu.

CHP’nin kapatılacağı iddialarıyla ilgili ise Tanrıkulu, “Cumhuriyet Halk Partisi’ni kapatmaya kimsenin gücü yetmez. Cumhuriyet Halk Partisi Cumhuriyeti kuran partilerden biridir” dedi. 

MHP ve Hülya Avşar arasında yaşanan polemiğe ilişkin olarak Tanrıkulu, “Siyasetçilerin sanatçılara karşı kaba ve ağır dil kullanmalarını kabul etmem. Sanatçıların da siyasetçilere karşı kaba ve ağır bir dil kullanmalarını kabul etmem. Siyasetçi siyasetini yapacak, sanatçı sanatını yapacak” değerlendirmesini yaptı.

Tanrıkulu, Ertuğrul Kürkçü’nün CHP ile BDP görüşmesine ilişkin açıklaması ile ilgili olarak, “HDP milletvekilleri açıklama yaptılar. Teamüllere, siyasetin geleneğine uygun olmayan açıklama oldu. Genel Başkanımız dün nasıl geçtiğini açıkladı” diye konuştu.

Dolardaki yükselişi değerlendiren Tanrıkulu, “Çuvalla, ayakkabı kutusuyla dolar kaçıranlara yarıyor” ifadelerini kullandı.

Başbakanlığa yeni araç alımına dair Tanrıkulu, “Hem lüks hem israf merakı devam ediyor. Büyük bir kaynak kamuda araçlara gidiyor” dedi.

Düşen uçağın enkazı kaldırıldı
Konya’da düşen F-4 savaş uçağında şehit olan ikinci pilotun cenazesi de enkazdan çıkartılarak, uçağın enkazı kaldırıldı.

Düşen uçağın enkazı kaldırıldı düşen uçak,enkaz,uçak kazası

Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ve Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın şehit olduğu kazada uçağın düşmesinin ardından uzman ekiplerin enkazda yaptığı incelemeler tamamlanarak enkaz kaldırma çalışmalarına geçildi. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında şehit olan ikinci pilotun da cenazesi çıkarıldı ve alanda bekleyen askeri helikopterle bölgeden götürüldü. Uçağın enkazı AFAD ekipleri ve diğer resmi kurumlardan gelen iş makinelerinin yardımıyla 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan gelen kamyona yüklenerek götürüldü. Uçağın düşmesi sırasında oluşan çukur ise iş makineleri ile kapatıldı.

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:46

İLGİLİ HABERLER