Dünya
  • 16.10.2017 11:50

Filipinler'de iki terör örgütü liderini öldürdü!

Filipinler Savunma Bakanlığı, Marawi kentinde 5 ay süren çatışmaların ardından Maute grubunun lideri Ömerhayyam Maute ve Ebu Sayyaf lideri Isnilon Hapilon'un öldürüldüğünü duyurdu. Filipinler Genelkurmay Başkanı'na göre Marawi kenti birkaç gün içerisinde kurtarılmış olacak
Mayıs ayının son haftasında itibaren, Marawi kentinde terör örgütü DEAŞ'ın uzantısı Maute grubuyla çatışma halinde bulunan Filipinler Savunma Bakanlığı, örgütün iki liderinin öldürüldüğünü duyurdu.

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana'nın yaptığı açıklamada, Maute grubuna ismini veren kardeşlerden Ömerhayyam Maute ve bri diğer örgüt elebaşı Isnilon Hapilon'un öldürüldüğünü duyurdu. Maute ve Hapilon'un Marawi'de bir binada ölü olarak ele geçirildiği duyuruldu.

Terör örgütü DEAŞ'ın Güneydoğu Asya emiri olduğu belirtilen Isnilon Hapilon'un Filipinler'de etkili olan bir diğer DEAŞ uzantısı terör örgütü Ebu Sayyaf'ın lideri olduğu biliniyordu. ABD Savunma Bakanlığı, Hapilon için 5 milyon dolarlık ödül belirlemişti.

Uzmanlar, Hapilon'un kendi fraksiyonundan teröristleri Maute grubuna katarak Filipinler ordusuyla yaşanan çatışmalara katıldığını belirtiyor.

Hapilon ve Maute'nin ölümleri, Filipinler ordusu için büyük bir zafer olarak görülüyor. Zira, yaklaşık 5 aydır süren çatışmaların ardından hükümet ve ordu Marawi'nin kurtarılamamasından dolayı eleştirilerin odağı haline gelmişti.

Genelkurmay Başkanı General Eduardo Ano, elebaşlarının öldürülmesinin ardından Maute grubunun tamamen yenildiğini söyledi. Ano, "Bu Maute grubunun sonu çünkü bu isimler grubun merkezinde yer alan isimlerdi. Şimdi parçalanacaklar ve çatışmaların sona erdiğini göreceğiz." dedi. Ano ayrıca, Marawi kentinin birkaç gün içinde tamamen kurtarılmış olacağını belirtti.

Örgütün bir diğer elebaşı ve askeri lideri Abdullah Maute geçtiğimiz Ağustos ayında öldürülmüştü.

Resmi rakamlara göre, Mayıs ayından bu yana Marawi kentinde devam eden çatışmalarda 1022 kişi hayatını kaybetti.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2017 11:54

İLGİLİ HABERLER