Dünya
  • 22.10.2014 12:27

FLAŞ iddia.. 'Kürtler yeni devlet için anlaştı'

The Times muhabirlerinden Tom Colghan ve Alexander Christie-Miller imzalı haberde Suriye’deki Kürt liderlerin bir araya gelerek Suriye’nin içinde yeni bir Kürt devleti kurulması konusunda görüştükleri bildirildi.

Haberde 9 gündür süren görüşmeler sonucunda Cizire, Efrin ve Kobani kantonlarının “Rojova” adı altında yarı özerk bir Kürt bölgesi talep ettikleri ifade edildi. Haberde bir PYD temsilcisinin görüşmelerin ardından bölgesel parlamento için referandum yapılacağına ve savunma birliklerine eğitim verileceğine dair sözlerine de yer verildi. Aynı açıklamada Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani’nin ise bu duruma temkinli yaklaştığı bildirildi.

The Times haberde PYD sözcüsü İdris Nassan’ın, “Yeterli sayıda askerimiz var. Bizim ağır silahlara ihtiyacımız var” sözlerine yer verirken PYD liderlerinin Peşmerge’den ziyade Suriye Kürtlerinden takviye istediklere vurgu yaptı.

The Times haberde son olarak Hem IŞİD hem de Esad rejimi için savaşan Muhafazakar İslam Ordusu Sözcüsü Abdurrahman Salih’in sözlerine yer verdi. Salih açıklamasında, “Onlar Esad’la el ele hareket ediyorlar, Esad militanlarını seviyorlar” dedi. Salih ayrıca, “Kürtler devrimin bir parçası olmadı. Onlar Kürt devleti kurmak istiyor” dedi.

Duhok’ta toplanan Kürtler, ‘Özerk Rojava’ için anlaştı
 
Duhok’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani öncülüğünde toplanan Kürt temsilciler, 'Özerk Rojova Kürdistanı'nın kurulması konusunda görüşülen anlaşma metnini imzaladı.

SURİYE'nin Rojava bölgesinde bulunan Kürt siyasi hareketlerinin 9 günden bu yana Kuzey Irak'ın Duhok kentinde yaptığı görüşmeler sona erdi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin çağrısı ile yapılan toplantıda 3 başlık altında anlaşan gruplar, Duhok Anlaşmasını imzaladı.

Suriye’nin Rojava bölgesinde bulunan Kürt siyasi hareketlerinin Mesut Barzani’nin çağrısı üzerine Irak’ın Duhok kentinde yaptıkları toplantı 9’uncu gününde anlaşma sağlanarak sona erdi. Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS), Demokratik Birlik Partisi (PYD), Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi (EGRK) yöneticilerinin katıldığı toplantıda tarafların Rojava bölgesinde ortak yönetim, ortak güç ve siyasi mutabakat konularında anlaştığı açıklandı. 9 gün süren toplantının ardından 3 madde üzerinde anlaşan siyasi gruplar, bu akşam saatlerinde anlaşma imzaladı.

Duhok Anlaşması ismi verilen anlaşma metni Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin de hazır bulunduğu bir toplantıda imzalandı. Anlaşmaya göre Suriyeli Kürtler arasında ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi birlik kurulacak. Gruplar arasında bir siyasi karar mekanizması kurulacak. Bu kurulda 12’si TEV-DEM, 12’si ise ENKS’den olmak üzere toplam 24 üye seçilirken, 6 üyenin ise bu 24 kişi tarafından belirleneceği açıklandı. Taraflar arasındaki ortak güç konusunun ise önümüzdeki dönemde şekilleneceği belirtildi.

BARZANİ: DUHOK ANLAŞMASI DÜŞMANLARA CEVAPTIR

Suriyeli Kürt tarafları bir araya getiren Mesut Barzani, yaptığı açıklamada Duhok Anlaşması'nın düşmanlara bir cevap olduğunu söyledi. Anlaşmanın imzalanmasının ardından taraflara hitaben bir konuşma yapan Barzani, "Kürtlerin bir yerdeki başarısı tüm Kürt milletinin başarısıdır. Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Duhok’ta imzalanan anlaşma büyük, değerli ve tarihi bir anlaşmadır. Bu anlaşma Kürtlerin birliğini istemeyen ve devamlı Kürtler arasında kargaşa çıkarmak isteyen düşmanlara bir cevaptır" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:53

İLGİLİ HABERLER