Dünya
  • 28.11.2016 13:30

Fotoğraflarla Fidel Castro

Küba'yı yarım asır yöneten ve 'son devrimci' olarak anılan Fidel Castro, 90 yaşında öldü. Sevenleri büyük üzüntü yaşarken, ABD'ye sığınan Kübalılar ise kutlama yaptı
Küba devriminin lideri ve ülkesini yarım asır boyunca tek parti yönetimiyle yöneten Fidel Castro, önceki gece 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. 2006'da geçirdiği bağırsak kanamasının ardından kademeli olarak devlet yönetimini kardeşine bırakan Castro, halkın karşısına nadiren çıkıyordu. Yerel saatle 22:39'da, Havana'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Castro'nun ölüm haberini de dünyaya kardeşi ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro duyurdu. Castro'nun ölümünün ardından ülkede 9 günlük yas ilan edildiği, naaşı yakılan Castro için cenaze töreninin ise 4 Aralık'ta düzenleneceği öğrenildi.

ABD ile Rusya'yı nükleer savaşın eşiğine getiren 1961 krizinde oynadığı rol, ABD'ye karşı Domuz Körfezi'nde kazandığı zafer ve öncülük ettiği devrim sayesinde kimileri tarafından büyük bir lider ve halk adamı olarak anıldı. Kimileri ise komünist rejimi ve totaliter politikaları öne sürerek Castro'yu diktatör olarak nitelendirdi. Nitekim Küba'dan kaçarak ABD'ye yerleşen göçmenlerin yoğun şekilde yaşadığı Miami'de, Castro'nun ölümünü sevinçle karşılayan gruplar sokaklarda kutlama düzenledi. Küba'ya 150 km. mesafedeki Miami'de "Castro öldü Küba kurtuldu" pankartları açıldı.

Güncellenme Tarihi : 28.11.2016 13:30

İLGİLİ HABERLER