Dünya
  • 14.10.2016 17:00

Fransa 'Soykırımı inkâr yasası'nı onayladı

Fransa’da 'Ermeni soykırımı' iddialarını inkâr edenlerin cezalandırılmasını öngören yasaSenato’da kabul edildi.

Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını inkâr edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı Senato’da kabul edildi. Tasarıya 146 senatör ‘hayır’ oyu verirken, 156 senatör kabul edilmesi yönünde oy kullandı.

Söz konusu tasarı geçen Temmuz ayında parlamentonun alt kanadı olan Fransız Ulusal Meclisi'nde oy birliğiyle onaylanmıştı. Oturuma sadece 21 milletvekili katılmıştı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bugünkü oylama öncesi Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher ile Senato Başkanlığı resmi konutunda akşam yemeğinde bir araya gelmişti. Oylamada Senato Başkanı Larcher çekimser oy kullandı.

SARKOZY DÖNEMİNDE KABUL EDİLEN TASARIYI ANAYASA KONSEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı döneminde kabul edilen inkâr tasarısını Anayasa Konseyi, ifade hürriyetini sınırlandırdığı gerekçesiyle iptal etmişti.

Tasarının yeniden Anayasa Konseyi’ne taşınması için Senato veya Meclis Başkanı’nın itirazı veya en az 60 senatör veya vekilin imzası gerekiyor.

Üçüncü olarak bu konuda herhangi bir vatandaş bir yıl hapis ve 40 bin euro cezaalırsa, bireysel olarak Anayasa Konseyi'nde dava açarak bu konuda yasaya karşı olan senatörler olduğunu belirterek iptal isteyecek.

Fransa'daki Türk dernekleri de tasarıya karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Güncellenme Tarihi : 14.10.2016 17:01

İLGİLİ HABERLER