Dünya
  • 21.10.2017 00:22

Irak ordusu peşmergenin komutanını öldürdü

Irak güçleri ile Peşmerge arasında Erbil-Kerkük karayolu üzerinde bugün ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşandı. Irak güçleri Kerkük ile Erbil arasında peşmergenin elindeki son Kerkük ilçesi olan Altınköprü'nün kontrolünü ele geçirdi.

Çatışmada peşmerge yarbayı Gazi Dolemary’ın yaşamını yitirdiği belirtildi. Irak yönetimi ise peşmergeyi Almanya'nın verdiği füzeleri kullanmakla suçladı ölen ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin IKBY Erbil il sınırındaki son Peşmerge kontrol noktasında da denetimi sağlamasıyla birlikte Erbil'de yaşayanlar arasında tedirginlik hakim olmaya başladı. Öte yandan gün içinde Başbakan İbadi'nin, Irak güçlerine Kerkük il sınırlarını geçmeme talimatı verdiği duyuruldu.

Irak hükümeti, Peşmergeyi "Almanya'nın eğitim amaçlı verdiği füzeleri hükümet güçlerine karşı kullanmakla" suçladı. Irak Savunma Bakanlığına bağlı "Savaş Medya Ağı" tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Dünya ülkelerinin, Irak'a ve özellikle Peşmergeye terör örgütü DEAŞ'a karşı verdiği mücadelesinde sağladığı destek memnuniyet verici ancak Peşmerge, Altunköprü'de Almanya'nın vermiş olduğu füzeleri merkezi yönetim güçlerine karşı kullandı" denildi.

Peşmergenin attığı füzeler nedeniyle merkezi hükümet güçlerinden ölen ve yaralananların olduğu ifade edilen açıklamada, "Peşmerge, silahın sadece teröre karşı kullanılmasını gerektiren anlaşmalara aykırı davranmıştır" ifadelerine yer verildi.

SON PEŞMERGE KONTROL NOKTASI DA IRAK GÜÇLERİNİN ELİNDE

Irak güçlerinin, Peşmerge ile girdiği çatışma ve Kerkük'e bağlı Altunköprü kasabasında tamamen kontrolü sağlaması, Erbil'de tedirginliğe neden oldu. Irak güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Erbil il sınırındaki son Peşmerge kontrol noktasında da denetimi sağlamasıyla birlikte Erbil'de yaşayanlar arasında tedirginlik hakim olmaya başladı.

"Irak güçlerinin Erbil'e ilerleyeceği" iddiası üzerine ellerine silah alan bazı kent sakinleri, Erbil-Kerkük karayoluna akın etti. Peşmerge ise silahlı sivllerin çatışma bölgesine girmesine izin vermedi.

Bağdat yönetimine bağlı güçlerin ilerleyişine karşı ilk defa güçlü bir savunma oluşturan Peşmergeye, Erbil'den aralıksız şekilde askeri sevkıyat gönderiliyor.

Çatışmaların şu an için durduğu bölgede karşı karşıya gelen güçler arasındaki gergin bekleyiş ise devam ediyor.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

Bugün sabah saatlerinde Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün Altunköprü kasabasında kontrolü sağlamasının ardından Peşmergelerin konuşlandığı mevzilere yaklaşmasıyla çatışma başladı. Irak güçleri ağır toplarla mevzileri vururken Peşmergeler de karşılık verince çatışma şiddetlendi. Irak güçlerinin top ateşiyle yaralanan Peşmergelerin olduğu, bazı araçların da yanmaya başladığı görüldü. Şiddetli çatışma üzerine, Erbil'den yola çıkan ağır silahlar taşıyan askeri konvoy, temas hattına doğru ilerleyişe geçti.

GAZETECİLER İKİ ATEŞ ORTASINDA KALDI

 Irak'ta Erbil-Kerkük karayolu üzerindeki askeri hareketliliği takip eden Türk gazeteciler iki ateş arasında kaldı. Doğan Haber Ajansı (DHA) Muhabiri Felat Bozarslan'ın geçtiği habere göre Türk basın mensupları Erbil yönünde çatışmaları izliyordu. Bu sırada Haşdi Şabi tarafından peş peşe 25 havan topu atıldı, peşmerge katyuşa füzeleriyle karşılık verdi. Basın mensupları yanı başlarına düşen ve kendileri için tehlike yaratan hava topları nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

arapnel parçalarından dolayı AA ekibinin aracı zarar gördü. 
Çatışmanın ortasında kalan AA ekibinden İdris Okuducu, şunları anlattı:

"ÇATIŞMA ÇOK ŞİDDETLİYDİ, PEŞMERGELERİN YARALANDIĞINI GÖRDÜK"

"İlk önce durum normal gibi gözüküyordu ancak Peşmerge mevzilerine saldırılar birden başladı. Neye uğradığımızı anlamadık. Hemen siper alıp havan toplarının şarapnellerinden korunmaya çalıştık ancak etrafımızdaki Peşmergelerin yaralandığını görünce ilk fırsatta güvenli bölgeye geçtik. Çatışma çok şiddetliydi. Silah sesleri ve top sesleri hiç kesilmedi"

Irak güçlerinin saldırısında yaralanan Peşmergelerin askeri araçla Erbil'deki hastaneye sevk edildiği belirtildi.

PEŞMERGE YARBAYI HAYATINI KAYBETTİ

Altınköprü ilçesinde peşmerge ile çıkan ve ağır silahların kullanıldığı çatışmada peşmerge yarbayı Gazi Dolemary’ın yaşamını yitirdiği belirtildi. Dolemary’in, Erbil’in eski Asayiş müdürü olduğu ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin oğlu Mensur Barzani’ye bağlı Peşmerge 1’inci Özel Kuvvet Komutanlığında görevli olduğu belirtildi.

TÜRKMEN CEPHESİ: PEŞMERGENİN ELİNDEN ALINDI

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salih ise twitter'dan yaptığı açıklamada "Türkmen Altunköprü, Irak ordusunun sayesinde başarı ile Peşmerge’nin elinden alındı. Orada bulunan Türkmenler rahatlarına kavuştular" diye yazdı. Salihi Altın Köprü'yü ziyaret ettiği, video görüntüsü paylaştı.

PEŞMERGE PÜSKÜRTTÜK DEMİŞTİ

Bugün Peşmerge adına yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı: Sabah 08.00'de Haşdi Şabi milisleri, Irak ordusuna verilen ABD yapımı silahlar ve İran topçu desteğiyle Peşmerge Güçleri’ne Pirde’de saldırdı" denildi. Açıklamada saldırıların püskürtüldüğü, 10'dan fazla Hummer ve Abrams Tank'ın imha edildiği iddia edildi, "Görünen o ki bu saldırıyla, Irak hükümetinin Kerkük İl sınırlarının sonuna kadar gelmesi amaçlanıyor"

 

Güncellenme Tarihi : 21.10.2017 00:07

İLGİLİ HABERLER