Dünya
  • 14.11.2017 23:58

IŞİD ve PKK arasında kirli anlaşma ortaya çıktı...

BBC'nin özel araştırması, 250 DEAŞ'lı ile ailelerinin, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG öncülüğündeki SDG ortak operasyonuyla Rakka'dan güvenli bir şekilde tahliye edildiğini ortaya koydu. ABD Savunma Bakanlığı'ndan ise terör örgütü YPG'nin Rakka'yı terk etmeleri için terör örgütü DEAŞ ile gizli anlaşma yaptığı haberlerine ilişkin, anlaşmanın parçası olmadıkları ancak buna saygı duydukları bildirildi.

Rakka'dan tahliye edilen militanların bir kısmı Suriye geneline dağılırken, aralarından bazılarının da Türkiye'ye gittiği ortaya çıktı.

Tahliye edilen 250 terör örgütü DEAŞ üyesinin, Rakka'nın ABD destekli milisler tarafından ele geçirilmesinden önce yüzlerce araçlı konvoyla şehirden ayrılan ve çoğu DEAŞ üyelerinin ailelerinden oluşan 4 bin kişi arasında yer alıyordu.

BBC'nin haberine göre, onlarca yabancı DEAŞ teröristlerinin de silah ve cephane yüklü 10 kamyonla Rakka'dan ayrıldı. Rakka'dan tahliye edilen teröristlerden bir kısmı Suriye geneline dağılırken, aralarından bazılarının da Türkiye'ye gittiği iddia edildi.

Flaş gelişme DEAŞ ve PKK arasında kirli anlaşma ortaya çıktı...

ABD'DEN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütleri arasındaki anlaşmayı "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı. Pahon, Rakka'da sivil sayısının fazlalığından dolayı ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun hava saldırısı düzenlemekte zorlandığı bir durumda, Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü YPG'nin, DEAŞ ile söz konusu anlaşmayı yaptığını söyledi.

Flaş gelişme DEAŞ ve PKK arasında kirli anlaşma ortaya çıktı...

Anlaşmanın tamamen sivilleri koruma amaçlı olduğunu iddia eden Pahon, "Ortaklarımızla her zaman tam mutabık olmayabiliriz ama onların kendi sorunlarına çözüm bulmasına saygı duyuyoruz." dedi.  Söz konusu anlaşmanın PYD'nin kurduğu sözde Rakka Sivil Konseyi ile Arap kabile liderleri tarafından yapıldığını dile getiren Pahon, anlaşmanın sivil halka ve DEAŞ militanlarının ailelerine Rakka'dan çıkmaları için izin verirken DEAŞ ile iş tutan Suriyelilere ise onları topluma kazandırmak üzere bir fırsat tanındığını öne sürdü. 

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancıların da bulunduğu DEAŞ'li teröristlerin ise tutuklandığını ifade etti. Buna karşın birçok haber kaynağı, Rakka'dan anlaşma kapsamında ayrılan DEAŞ'lı teröristlerin kaçmasına izin verildiğini belirtmişti.

Flaş gelişme DEAŞ ve PKK arasında kirli anlaşma ortaya çıktı...

AA muhabirlerinin geçen ay ortalarında yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, terör örgütü YPG, DEAŞ ile süren bir haftalık görüşmelerin ardından örgütün yerli terörist savaşçılarının Rakka'yı terk etmesine izin vermiş ve söz konusu teröristler Deyrizor'un kırsal kesimlerine tahliye edilmişti.

Her iki terör örgütünün vardığı anlaşma gereği ise DEAŞ'ın yabancı teröristlerinin çıkışına izin verilmediği kaydedilmişti. 

"ANLAŞMA SIR DEĞİL" 

İngiliz haber kanalı BBC'nin, ABD destekli terör örgütü YPG ile DEAŞ arasındaki anlaşmayı "gizli anlaşma" olarak duyurması üzerine, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Dillon mesajında, "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk." ifadelerine yer verdi.

Güncellenme Tarihi : 14.11.2017 22:40

İLGİLİ HABERLER