Dünya
  • 14.8.2017 21:05

İsrail'den Kürt devletine tam destek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Irak’ın bir bölümünde bağımsız bir Kürt devletini destekleyeceklerini söyledi.

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre Başbakan Netanyahu’nun Kurdistan meselesi ile ilgili sözleri, geçtiğimiz hafta ABDKongresi’nin 33 Cumhuriyetçi üyesiyle yaptığı görüşme esnasında sarfettiği kaydedildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Kuzey Irak’ın “bağımsızlık referandumu” için 25 Eylül tarihini vermişti. İran, Irak ve Türkiye’den gelen tepkilere rağmen Barzani, geri adım atmayacağız demişti. 
Kuzey Irak’la güçlü ekonomik ilişkileri olan Türkiye ise Barzani’nin tutumundan rahatsız olmuştu. Referandum tarihinin ilan edilmesine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tarihi bir hata” değerlendirmesinde bulunurken Başbakan Yıldırım, “sorumsuzca alınan bir karar” ifadelerini kullanmıştı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi ise Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında “IKBY, ‘referandum sonucunu uygulamayacağız’ diyor. Eğer uygulamayacaksanız neden yapıyorsunuz? Bağımsızlık referandumu anayasaya aykırıdır” demişti.

İsrailli yetkililer, siyasi açıdan oldukça hassas olan Kürt meselesine sıkça değinmiyor; çünkü ABD’nin genel tutumu Irak’ın birleşik bir devlet olarak kalması gerektiği yönünde. Netanyahu, Tel Aviv’de basına yaptığı bir konuşma esnasında İsrail’in “bağımsızlık için Kürtlerin umutlarını desteklemesi” gerektiğini söylediği 2014’ten bu yana bu konu ile ilgili kamuoyuna hiçbir bir açıklama yapmamıştı.

Güncellenme Tarihi : 14.8.2017 21:10

İLGİLİ HABERLER